Hallitus aikoo panna myös sähkötupakan verolle – hinta voi jopa tuplaantua

Uuden veron odotetaan tuovan valtion kassaan aluksi joitakin miljoonia euroja vuodessa. Ideana on hillitä kulutuksen kasvua nyt, kun sähkötupakan markkinat ovat vasta muotoutumassa.

talous
Mies polttaa sähkötupakkaa.
Yle

Tupakkaveroa aiotaan laajentaa entisestään. Uudesta sähkötupakkaverosta on tarkoitus päättää syksyn budjettiprosessin yhteydessä.Hallitus kaavailee sähkötupakkaveron uudeksi tasoksi kolmekymmentä senttiä millilitralta. Mikäli ehdotettu Britannian mallin mukaan toteutettava verotustaso tulee voimaan Suomessa, halvimpien sähkötupakkanesteiden hinta nousee roimasti.

Britannian mallilla tarkoitetaan sitä, että Britannian sähkösavukemarkkinoita on käytetty hallituksen esityksen laskelmien pohjana. Ei sitä, että Britanniasta kopioitaisiin veromalli Suomeen. Britanniassa ei ole käytössä valmisteveroa sähkösavukkeille.

Britanniassa toisin kuin Suomessa sähkösavukemarkkinat ovat jo muotoutuneet ja näin ollen Britannian markkinoita tarkastelemalla on saatu tietoa siitä, mikä olisi sähkösavukenesteen hinta hallituksen kaavailemalla verotasolla.

– Jos tämä ehdotettu kolmen euron verotaso täällä toteutuu, niin se tarkoittaisi, että halvimmassa kategoriassa hinta tuplaantuisi, valtiovarainministeriön hallitusneuvos Merja Sandell sanoo.

Vero mätkäistään myös nikotiinittomiin nesteisiin

Suomessa on toistaiseksi myyty vain nikotiinittomia sähkötupakkanesteitä, mutta mahdollisesti jo loppuvuodesta 2016 Suomen markkinoille on tulossa myös nikotiinia sisältävä sähkötupakkaneste. Samalla sähkötupakat aiotaan panna verolle.

– Ajatus on, että vero tulisi jotakuinkin samaan aikaan voimaan kuin tuotteet tulevat meillä laillisesti markkinoille. Oikeastaan kyse on tupakkaveron laajentamisesta näihin tuotteisiin, Sandell selventää.

Vero kohdistuisi sekä nikotiinittomiin että nikotiinipitoisiin sähkötupakkanesteisiin.

Myös helsinkiläisessä FinnVape-sähkötupakkaliikkeessä odotellaan uuden tupakkalain voimaantuloa. Uuden tupakkalain myötä nikotiininesteiden myynti on jatkossa sallittua myös Suomessa. FinnVapen myymäläpäällikkö Miska Mäntysalo sanoo, että ensimmäiset nikotiininesteet ilmestyvät hyllyille helmikuun puolivälissä.

– Vuoden lopussa nettikauppa loppuu, ja me saamme vasta helmikuun 15. päivä myyntiin nikotiininesteet, joten siinä on puolitoista kuukautta, että Suomessa ei laillisesti mistään nikotiinia saa nesteenä, Mäntysalo kertoo.

Britannian malli suunnittelun pohjana

Britanniassa tyypillinen kymmenen millilitran annos maksaa noin kolmesta viiteen euroa. Mikäli ehdotettu, Britannian mallin mukaan toteutettava verotustaso tulee voimaan Suomessa, nesteiden iso hinnannousu saattaa olla kova pala monelle höyryttelijälle.

– Monelle tämä höyryttely on myös sen takia yksi vaihtoehto, että se tulee halvemmaksi kuin tavanomainen tupakointi, FinnVapen myymäläpäällikkö Miska Mäntysalo sanoo.

Mäntysalon mukaan jyrkkä hintojen nousu voi houkutella kuluttajia takaisin normaalien savukkeiden pariin.

Haittaveron tarkoituksena on hillitä kulutuksen kasvua

Valtion kassaan sähkötupakkaverosta odotetaan alkuun vain joitakin miljoonia vuodessa.

Sitä, paljonko uusi vero jatkossa tuo valtion kassaan rahaa, ei osata vielä tarkasti arvioida, koska sähkötupakan markkinat ovat Suomessa vasta muotoutumassa. Haittaverojen ideana on myös hillitä tuotteiden kulutuksen kasvua.

Tupakkaveron laajentaminen liittyy valtion vuoden 2017 talousarvioesitykseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä.

Jutun toisen kappaleen tekstiä täsmennetty 2.8.2016 klo. 18.39.

Britanniassa ei tällä hetkellä ole valmisteveroa sähköavukkeille. Jutussa Britannian mallilla tarkoitetaan sitä, että Britannian sähkösavukemarkkinoita on käytety hallituksen esityksen laskelmien pohjana. Ei sitä, että Britanniasta kopioitaisiin veromalli Suomeen. Britanniassa toisin kuin Suomessa sähkösavukemarkkinat ovat jo muotoutuneet ja näin ollen Britannian markkinoita tarkastelemalla on saatu tietoa lain valmistelun pohjaksi , esimerkiksi siitä mikä olisi sähkösavukenesteen hinta hallituksen kaavailemalla verotasolla.