Ylen Ranskan-avustaja: Isku valtava järkytys ranskalaisille

Terroristi-isku on valtava järkytys onnistuneita jalkapallokisoja ja kansallispäivää juhliville ranskalaisille, kertoo Ylen Ranskan-avustaja Annastiina Heikkilä.

Ulkomaat
Annastiina Heikkilä Pariisissa
Yle

Ranskalaiset olivat juhlimassa kaduilla ja ravintoloissa kansallispäivää, kun kuorma-auto ajoi väkijoukkoon Nizzassa. Viimeisimpien tietojen mukaan iskussa kuoli 80 ihmistä ja 18 on kriittisessä tilassa.

Kansallispäivä on ranskalaisille suuri juhlapäivä. Myös Nizzassa oli kaduilla tuhansia ihmisiä juhlimassa.

– On symbolisesti erityisen merkittävää ja kamalaa, että isku tehdään Ranskan juhliessa kansallispäiväänsä. Kyllähän se kertoo siitä, että ranskalaisille on haluttu näyttää jälleen kerran, Heikkilä arvioi.

Kansallispäivän lisäksi ranskalaiset iloitsivat myös hyvin sujuneista jalkapallon Euroopan mestaruuskisoista. Kisojen turvajärjestelyt onnistuivat hyvin.

– Se on traaginen järkytys. Täällä tosiaan iloittiin siitä, että nämä EM-kisat saatiin päätökseen ilman, että mitään vakavampaa sattui, lukuun ottamatta kisojen alussa ollutta kannattajien mellakointia. Moni täällä huokaisi, että olisivatpa terroristit jättäneet meidät rauhaan, Heikkilä kertoo.

Järkytyksen tunnetta on lisännyt vielä sekin, että Ranskan presidentti Francois Hollande ehti ilmoittaa maan luopuvan hätätilalaista. Päätös jouduttiin perumaan heti aamulla.