UPIn Aaltola: Reaktiot iskuun tulevat korostamaan yhtenäisyyttä

Yhdysvalloissa on kuultu jo molemmilta presidenttiehdokkailta, että Isisiä vastaan tulisi julistaa sota, sanoo Mika Aaltola.

Ulkomaat
Mika Aaltola
Mika AaltolaMauri Ratilainen / AOP

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltolan mukaan Nizzan isku korostaa iskujen sarjaa, mikä viime aikoina on ollut.

– Isku tulee aiheuttamaan reaktioita Euroopassa ja Yhdysvalloissa ja korostamaan yhtenäisyyttä suhteessa Isisiin sekä Syyrian tilanteeseen. Yhdysvalloissa on kuultu jo molemmilta presidenttiehdokkailta, että Isisiä vastaan tulisi julistaa sota, sanoo Mika Aaltola Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Nizzan iskujen tekijöistä ei ole vielä varmuutta. Mikään terroristiryhmä ei ole ilmoittautunut iskun tekijäksi.

Aaltola kuitenkin arvioi iskun sopivaan laajempaan kaavaan. Esimerkiksi Isisin riveissä taistelleita, Eurooppaan palanneita ja radikalisoituneita henkilöitä pyritään samaan toteuttamaan tämänkaltaisia iskuja.

– Isisin tiedetään usuttaneen tukijoitaan erilaisiin iskuihin, muun muassa iskuun, jossa ajoneuvolla ajetaan väkijoukkoon. Tämä on tehokas tapa tuottaa terroristista vaikutusta, kuvailee Aaltola. Ranskan itsenäisyyspäivänä tehty isku lisää iskun symboliarvoa.

Aaltolan mukaan ilmiön ymmärtämisen ja mahdollisen kuriin saamisten kannalta tärkeintä ovat verkostot.

– Eli millaisten ryhmien parissa radikalistinen ja jihadistinen viesti leviää. Yksinäisistä susista radikaalin jihadismin kohdalla on turha puhua, kyse on verkostotoiminnasta.

Poliittiset vaikutukset riippuvat siitä, kuka iskun tekijä on, toteaa Aaltola.

– Esimerkiksi Yhdysvalloissa Donald Trumpin kannatus lähti nousuun Pariisin iskujen yhteydessä. Isku myös vahvistaa niitä, jotka kykenevät yhdistämään kansaa ja antamaan vastauksia Ranskassa ja eri puolilla Eurooppaa. Ihmiset kaipaavat vastausta siihen, mitä tulisi tehdä, jottei tämänkaltainen ilmiö leviäisi, arvioi Mika Aaltola.