1. yle.fi
  2. Uutiset

Poliisiylijohtaja Kolehmainen: Nizzan iskun tekopaikka muistuttaa Helsingin Senaatintoria

Lomakohteessa tehty hyökkäys kiihdyttää valtioiden ja viranomaisten välistä yhteistyötä, Seppo Kolehmainen uskoo.

Ulkomaat
Seppo Kolehmainen
Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen arvioi aamu tv-ssä, että Nizzan iskun vuoksi poliisi tarkistaa toimintaansa myös Suomessa. Kolehmaisen mukaan iskun tekotapa viittaa Isisiin.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen pitää tuoreinta Ranskan terrori-iskua murheellisena, mutta hyökkäys ja sen kohde ei tullut hänelle yllätyksenä.

– Taas isku pehmeään kohteeseen. Raukkamainen teko, jossa kohteena myös lapsia. Sympatiani ovat Ranskan puolella. Juuri iso ponnistus ja hyvin sujuneet jalkapallon EM-kisat alla, ja heti perään tämä, vaikka Pariisin iskustakin on varmasti vielä toipuminen kesken, Kolehmainen toteaa.

Hänen mukaansa iskun tekotapa viittaa terrorijärjestö Isisiin, vaikka mikään taho ei ole vielä ottanut vastuuta hyökkäyksestä.

– Pitkään terroristien piireissä on suositeltu tekovälineenä autoja ja veitsiä – siinä mielessä isku on jatkumo tähän. Nyt selvitetään, onko tässä yksinäinen idealisti vai jokin järjestö takana. Se on nyt tutkinnan alla ja selviää varmaan muutamien päivien kuluessa, Kolehmainen sanoo.

Nizzan isku tehtiin ohuella rantakaistaleella, johon oli kerääntynyt tuhansia ihmisiä seuraamaan Ranskan kansallispäivän kunniaksi järjestettyä ilotulitusta. Joukossa oli paljon perheitä.

– Varmasti viranomaiset ovat yrittäneet tehdä kaikkensa pysäyttääkseen auton. Surma-auto kuitenkin liikkui ahtaassa tilassa, joten se oli vaikea pysäytettävä. Kuvaus Senaatintorista on erinomainen, koska siinä on paljon samoja elementtejä, Kolehmainen kuvaa.

Viranomaisyhteistyö tiivistyy

Poliisiylijohtajan mukaan Suomessa terrori-iskun uhka on matala, mutta mahdollisiin hyökkäyksiin pitää varautua.

– Yleensä näillä tekijöillä on tapana jättää jonkinlainen vihje esimerkiksi sosiaaliseen mediaan. Pitää miettiä ne operatiiviset toimenpiteet, miten näihin varaudutaan.

Kolehmainen uskoo, että tuorein isku tiivistää valtioiden ja viranomaisten välistä yhteistyötä.

– Euroopan unionin piirissä ollaan luomassa uusia rakenteita. Tämäntyyppisten iskujen tapahtuminen kiihdyttää kehitystä, mutta se vie oman aikansa, poliisiylijohtaja ennakoi.

Lue seuraavaksi