1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kokenut partiolainen opastaa: Näillä vinkeillä pärjäät jos eksyt metsässä

Innokkaan marjastajan kannattaa ennen syksyn sesonkia ladata puhelimeensa esimerkiksi 112-sovellus. Ilmainen sovellus kertoo hätäkeskuspäivystäjälle sijaintitiedon koordinaatein, jos metsään pitääkin yhtäkkiä saada apua.

Kotimaan uutiset
Matkapuhelimen 112-sovellus.
112-sovellus kannatta ladata matkapuhelimeen hätätilanteita varten.Riikka Rautiainen / Yle

Jos käyt marjametsällä, mutta epäröit taitojasi lukea karttaa ja kompassia, kannattaa kännykkään ladata ennen lähtöä 112-sovellus. Ilmainen sovellus välittää soittajan sijaintitiedot suoraan hätäkeskuspäivystäjälle.

Runsas vuosi sitten käyttöönotetun sovelluksen on jo ladannut puhelimeensa yli puoli miljoonaa suomalaista. Tiedossa on myös tapauksia, joissa sen käyttöönotto on pelastanut ihmishengen.

– Erilaiset kartta- ja paikannussovellukset ovat erinomaisia apuvälineitä, mutta niiden käyttöä tulisi harjoitella ennen metsäretkeä. Karttasovelluksen opettelu ei välttämättä onnistu, kun ihminen on hätääntynyt, opastaa vt. valmiuspäällikkö Aki Valonen SPR:n Länsi-Suomen piiristä.

Paikannus- ja karttasovellusten yleistymisen on arvioitu vähentäneen kadonneiden henkilöiden etsintöjä. Vapaaehtoisella pelastuspalvelulla on ollut kuluvana vuonna kolmannes tavanomaista vähemmän etsintöihin liittyviä tehtäviä.

Istahda alas ja tuumaile hetki

Marjastusaika houkuttelee ihmiset liikkeelle ja syksyllä tapahtuu eksymisiä useammin kuin muulloin. Moni eksyy tutussa maastossa, jonne on lähtenyt vain pyörähtämään pikaisesti.

– Kun on eksynyt, on tärkeintä pysähtyä ja rauhoittua. Mitä enemmän harhailee paniikissa, sitä syvemmälle metsään eksyy, sanoo partiolainen Elli Niemelä.

Elli Niemelä.
Elli Niemelä on kokenut partiolainen ja metsästäjä.Riikka Rautiainen / Yle

Rauhallisuutta korostaa myös Valonen. Hänen mukaansa eksyneenä on tärkeintä säilyttää malttinsa.

– Pitää istua vaikka kannonnokkaan hetkeksi. Silmät kiinni ja korvat auki, jostain saattaa kuulua vaikka autojen ääntä.

Varustaudu näkyvästi

Pyysimme Elli Niemelää varustautumaan marjareissulle, joka päättyy kuvitteelliseen eksymiseen. Mitä kokenut partiolainen ja metsästäjä pakkaa mukaan?

– Puukko, kartta, kompassi ja tulitikut ovat aina mukana, mutta perusvarustukseen kuuluu myös juotavaa ja helposti mukana kannettavaa syötävää. Lisäksi otan mukaan jotain lämmintä, kuten esimerkiksi kuumaa mehukeittoa, luettelee Niemelä.

Hän pakkaa mahdollisimman vesitiiviisti, joten kännykkä, lisävirtalaite, tulitikut ja vaihtovaatteet sujahtavat muovin sisään. Päällä olevat kengät, takki ja housut ovat vedenpitäviä.

Niemelä nappaa mukaan myös repun sadesuojan, joka on tarkoituksella mahdollisimman huomiotaherättävän värinen. Ajatuksena on, että repun voi verhota sadesuojalla tarvittaessa näkyvyyden lisäämiseksi.

Pienestä selkärepusta löytyy myös kevyt avaruuspeitto, jonka sisään voi kääriytyä tai siitä voi tehdä katoksen.

– Nämä kaikki mahtuvat selkäreppuun, jonka voi jättää marjaämpärin luokse, vinkkaa Niemelä.

Ennen lähtöä Elli sujauttaa vielä toiseen ranteeseen kolme metriä pitkän narun, jonka hän on punonut näyttämään tavalliselta rannekorulta. Hätätilanteessa narua voi käyttää vaikka katoksen kiinnittämiseen.

Retkeilyvarusteita.
Elli Niemelän varustus mahtuu selkäreppuun.Riikka Rautiainen / Yle

Kerro mihin olet menossa

Luonnossaliikkumiseen pätevät yhä vanhat säännöt huolimatta kartta- ja paikannussovellusten yleistymisestä. Läheisille kannattaa yhä kertoa etukäteen, minnepäin lähtee marjastamaan.

Auton tai polkupyörän voi jättää mahdollisimman näkyvälle paikalle, josta tiukan paikan tullen se on helposti etsijöiden löydettävissä.

– Metsään tieltä poistuttaessa voisi jättää jonkin merkin tienvarteen, vaikka muovipussin, jolloin kadonneen jäljenpää löytyy tarvittaessa helpommin, neuvoo Aki Valonen.

Pidemmillä reissuilla esimerkiksi autiotupien vieraskirjaan on hyvä jättää merkintä omasta käynnistä ja kuvailla, mihin matka jatkuu seuraavaksi. Tämä helpottaa mahdollisia etsijöitä, jos reissu ei mene suunnitellusti.

– Taskulamppu voi olla mukana, vaikka kesällä liikuttaessa se saattaa tuntua tarpeettomalta. Pimeällä lamppu näkyy kuitenkin todella kauas etsijöiden silmään, opastaa vt. valmiuspäällikkö Aki Valonen SPR:n Länsi-Suomen piiristä.

– Myös pillin voi laittaa taskuun. Kun voimavarat eivät enää riitä avun huutamiseen, jaksaa pilliin puhallella vielä pitkään.

Lue seuraavaksi