Auto ajoi ilman valoja, väkijoukossa ei pystynyt väistämään – suomalaiset silminnäkijät kertovat videolla Nizzan kauhunhetkistä

Suomalaisperhe väisti täpärästi kuorma-auton, jonka kuljettaja surmasi ainakin 80 ihmistä ajettuaan väkijoukkoon. Toinen suomalaisperhe puolestaan suojautui ravintolan kellariin. Yle kokosi yhteen silminnäköijöiden kertomukset.

Ulkomaat
Uutisvideot: Suomalaiset silminnäkijät Nizzan iskun tapahtumapaikalla
Uutisvideot: Suomalaiset silminnäkijät Nizzan iskun tapahtumapaikalla

Nizzan iskun aikaan paikalla oli myös runsaasti suomalaisia, ja monet heistä todistivat omin silmin tapahtumien kulkua. Esimerkiksi Nizzassa lomamatkalla ollut Olli Anttonen perheineen väisti väkijoukkoon syöksyneen kuorma-auton täpärästi.

– Yhtäkkiä ihmiset alkoivat huutaa ja iso auto tuli rantapromenadia pitkin todella kovaa vauhtia. Arvioisin, että vauhti oli 80–90 kilometriä tunnissa ja auto lanasi alleen kaiken, Anttonen kertoo.

He onnistuivat väistämään auton noin 10 metrin etäisyydeltä.

– Siinä ei ollut enää niin paljon ihmisiä kuin lähempänä varsinaista ilotulituspaikkaa, jossa ei varmasti ollut ihmisillä mitään mahdollisuutta paeta.

Myös Sampo Saarenpää oli kaupungin keskustassa katsomassa ilotulituksia.

– Lähdimme kävelemään kohti skootteriamme tarkoituksena mennä takaisin asunnolle. Olimme kävelleet ehkä korttelin verran ja huomasimme, että ihmisiä alkoi juosta ympärillä paniikinomaisessa tunnelmassa. He juoksivat poispäin rannasta eri suuntiin.

"Ihmisiä alkoi juosta hirvittävän paniikin vallassa"

Kristina Broman puolestaan oli perheensä kanssa juuri palannut ilotulituksia katsomasta, kun yhtäkkiä kuului paukahduksia.

– Ensin luulin, että joku vain pamauttaa ilotulituksia, enkä kiinnittänyt siihen sen enempää huomiota. Siitä ei mennyt kauan, kun ihmisiä alkoi juosta hirvittävän paniikin vallassa läheltämme ja kaikki alkoivat ihmetellä, mitä tapahtuu, Broman kertaa.

Ravintolassa tapahtuma-aikaan ollut perhe piiloutui yhdessä muiden asiakkaiden ja henkilökunnan kanssa rakennuksen kellariin.

Auto ajoi ilman valoja

Tita Sirén puolestaan oli hotellin terassilla, kun valkoinen kuorma-auto ajoi ihmisjoukkoon.

– Kuorma-auto oli noin 20 metrin päässä, kun lähdimme juoksemaan pakoon hotelliin sisään.

– Auto ajoi valot pimeänä. Selkeästi se yritti saada ihmisiä alleen. Väkijoukko juoksi auton edessä, pois alta paniikissa. Minusta näytti, että muutama mieshenkilö yritti avata ohjaamon ovea ilmeisesti pysäyttääkseen autoa. Promenadi oli aivan täynnä ihmisiä, siellä oli erilaista on ohjelmaa ilotulituksen jälkeen, kuvailee Sirén.

Nizzassa myös parhaillaan matkalla oleva RKP:n kansanedustaja Joakim Strand oli palaamassa samalla kadulla sijaitsevalle hotellilleen, kun isku tapahtui.

– Yhtäkkiä tuli satoja ihmisiä juosten vastaan, ja oikeastaan taklasivat meidät sisään hotellimme respaan. Huudettiin, että siellä ammutaan ja että siellä on jotain tapahtunut.