Tutkija: Isiksen video voi viitata Nizzan iskuun: "Teemme kansanjuhlistanne suruja"

Konfliktinratkaisujärjestö CMI:n tutkijan Hussein al-Taeen mukaan terroristijärjestö yrittää nyt levittäytyä, olla yllättävä ja iskeä mahdollisimman monta kertaa.

Kotimaa
Hussein al-Taee
Konfliktinratkaisujärjestö CMI:n tutkija Hussein al-Taee.Kalevi Rytkölä / Yle

Konfliktinratkaisujärjestö CMI:n tutkijan ja Irak-asiantuntijan Hussein al-Taeen mukaan terroristijärjestö Isiksen uusin julkaistu video voi viitata Ranskan Nizzassa tehtyyn iskuun.

Videon viesti kuului: "Teemme kansallisjuhlistanne suruja ja teemme öistänne verisiä". Video julkaistiin vain joitakin tunteja sitten.

– Toinen asia, mikä tähän viittaa, on video, mikä julkaistiin noin kymmenen päivää sitten. Siinä puhuttiin siitä, että kalifaatin ydinalueelle ei enää tarvitse tulla, ja silloin puhuteltiin kannattajia, ei välttämättä Isikseen kuuluvia, kertoi Hussein al-Taee Ylen radion Ykkösaamussa tänään perjantaina.

– Että iskekää siellä, missä olette, sillä tavalla, mihin te kykenette. Pienikin isku on meille ilahduttavampaa kuin suuri isku ydinalueella.

"Pieni isku" saattaa Hussein al-Taeen mukaan viitata Nizzassa kuolleiden määrään, mutta myöskin viitata tekotapaan.

– Kuorma-autoa käytetty ja vielä ammuttu ihmisiä. Eli siihen ei hirveästi välttämättä suunnittelua tarvitse. Ei tarvitse ryhtyä tekemään pommia, ei tarvitse suurta logistiikkaa.

Isis luo nahkaa

Hussein al-Taeen mukaan Isiksen uusimmassa tiedotteessa ilmoitettiin Ranskan olevan terroristijärjestölle kohde, johon he voivat iskeä silloin kun heistä siltä tuntuu.

Hussein al-Taee kertoo Ranskan olevan Isikselle helppo kohde monestakin syytä.

– Ydinalueelle eli kalifaatin alueelle lähti aikoinaan Ranskasta paljon taistelijoita, ja sieltä myöskin palasi niitä. Mutta samanaikaisesti tässä on paljon merkkejä siitä, että jo radikalisoituneet, Ranskassa ehkä jo syntyneet, Pohjois-Afrikasta tulleet, ovat Isiksen kannattajia tavalla tai toisella.

– Siellä on paljon sellaisia ihmisiä, jotka ovat Isikselle myönteisiä.

Al-Taeen mukaan kaikki tämä viittaa siihen, että Isis on luomassa itseään nyt uudestaan.

– Isis tosiaan luo uutta nahkaa niin kuin käärme. Se yrittää tavallaan levittäytyä, olla yllättävä ja iskeä mahdollisimman monta kertaa monella paikalla, nyt kun se valmistautuu siihen, että se on menettämässä kalifaattinsa ja ydinalueensa erityisesti Irakissa.