Miksi iskun kohteena oli jälleen Ranska? – Supon terrorismiasiantuntija vastaa

Supon terrorismiasiantuntijan Pekka Hiltusen mukaan Nizzan isku noudattaa toimintatavaltaan ja kohdevalinnalta Isiksen periaatteita. Vielä ei kuitenkaan tiedetä, onko Isis iskun takana vai ei.

Ulkomaat
Pekka Hiltunen.
Pekka Hiltunen.Kalevi Rytkölä / Yle

Ranskan Nizzassa sattuneen iskun tekijän mahdollisesta kytköksestä terroristijärjestö Isikseen ei ole tietoa. Viime vuonna Ranskassa tapahtui terrori-iskuja, joiden tekijöiksi ilmoittautui Isis.

Supon terrorismiasiantuntija Pekka Hiltunen arvioi, että myös Nizzan isku noudattelee toimintatavaltaan ja kohdemaan valinnan puolesta Isiksen toimintaa.

– Se ei tietenkään ole varma todiste, että järjestö olisi tämän takana, Hiltunen sanoo.

Hiltusen mukaan tässä vaiheessa Isiksen lisäksi mahdollisuuksia iskun tekijäksi on muutamia. Hiltusen mukaan kyseessä voi olla myös yksittäisen, Isiksen toimintaa kannattavan henkilön isku tai muun radikaali-islamistisen toimijan isku.

Hiltunen pitää mahdollisena myös, että iskun tekijästä paljastuu jokin tuntematon vaihtoehto.

Miksi Ranska – jälleen?

Ranskassa viime vuonna tapahtuneet Charlie Hebdon ja Pariisin terrori-iskut ovat vielä tuoreessa muistissa. Molemmissa iskuissa kuoli useita ihimisiä.

Ranska nähdään vahvana toimijana ja vahvana vihollisena, jolloin sitä vastaan halutaan luonnollisesti iskeä.

terrorismiasiantuntija Pekka Hiltunen

Supon terrorismiasiantuntija Pekka Hiltusen mukaan Ranska on jo pitkään ollut radikaali-islamistisen terrorin kärkikohdemaita.

Tämä johtuu Hiltusen mukaan muun muassa siitä, että ranskalaiset ovat aktiivisia konflikteissa, joissa osapuolena on terrorijärjestöjä tai terroristisia toimijoita.

– Lisäksi Ranskasta on lähtenyt varsin korkea määrä vierastaistelijoita esimerkiksi Irakissa ja Syyriassa käynnissä oleviin konflikteihin, Hiltunen sanoo.

Hiltusen mukaan Ranskaan kytköksissä olevien radikaalitoimijoiden määrä on varsin korkea. Se tarkoittaa myös sitä, että propagandaa ja iskukehotuksia Ranskaa vastaan suunnataan paljon.

Hiltunen pitää tärkeänä, että terrorismin torjunnassa puututtaisiin radikalisaatiota synnyttäviin syihin. Radikalisaatiossa on Hiltusen mukaan taustalla useita syitä, esimerkiksi yksilöllisiä syitä ja integraatio-ongelmia.

Jos konfliktialueilla ei saada voittoja, voittoja haetaan muualta.

terrorismiasiantuntija Pekka Hiltunen

Taustalla voi olla henkilökohtaisia kokemuksia, jotka ovat johtaneet vihan tai vihollisuuden kokemukseen.

Tämän lisäksi Ranska näyttäytyy yhtenä Euroopan kärkivaltioista, joka toimii konflikteissa, joissa osapuolena on terrorijärjestöjä tai terroristisia toimijoita.

– Ranska nähdään vahvana toimijana ja vahvana vihollisena, jolloin sitä vastaan halutaan luonnollisesti iskeä, Hiltunen sanoo.

Voiko Ranskan hyökkäys johtua Isiksen heikentymisestä?

Vielä ei siis tiedetä, onko Isis Nizzan iskun takana. Isis on kuitenkin menettänyt alueita Syyriassa ja Irakissa. Tämä voi lisätä Isiksen haluja hyökätä Eurooppaan, jotta Isis voisi nostaa omaa rekrytointipotentiaaliaan.

– Jos konfliktialueilla ei saada voittoja, voittoja haetaan muualta. Tehdään iskuja länsimaailmaan tai verkkomaailmaan, Hiltunen kuvailee.

Hiltusen mukaan Isis on viime aikoina pyrkinyt rohkaisemaan toimintapaa, jossa pyritään saamaan aikaan maksimivahinko sillä mitä on käytettävissä.

– Suoraan ajoneuvon käyttö ei viittaa Isiksen toimintaan, mutta massatappiot yhdistettynä symboliseen ajankohtaan ovat Isiksen strategisten pyrkimysten joukossa. Ei silti mitään, mitä pystyttäisiin yksiselitteisesti yhdistämään Isiksen toimintaan, Hiltunen sanoo.

Hiltusen mukaan radikaali-islamistinen ideologia pyrkii toistamaan käsitystä siitä, että on olemassa olemassaolosta taisteleva konflikti islamin ja lännen välillä.

– Pyritään luomaan kuva taistelusta, joka on jatkunut vuosisatojen ajan, ja nykyiset konfilktit ovat sen nykyisiä ilmentymiä.

Hiltusen mukaan tämänhetkisten tietojen mukaan Nizzan iskun yhteydessä ei toistaiseksi ole tullut ilmi tekijöitä, jotka lisäisivät Suomeen kohdistuvaa uhkaa Isis-taisteilijohiin liittyen.