Sähkökatko pimensi suopotkupallokylän – "Asiakkaat tekivät ostoksia taskulampun valossa"

Hyrynsalmen ruokakaupoille suopotkupallon MM-kisat ovat jouluakin parempi kauppasesonki. Tuntikausia kestäneen sähkökatkon vuoksi kaupat joutuivat rajoittamaan aukioloaan, mutta pakasteet eivät ehtineet sulaa.

ilmiöt
Miehet pelaavat suopotkupalloa Vuorisuolla
Mari Karjalainen / Yle

Heinäkuun puolessa välissä 17:tä kertaa järjestävät suopotkupallon MM-kisat houkuttelevat Hyrynsalmelle ja lähikuntiin tuhansittain suopotkupallovieraita, joukkueita on kisoissa noin 300. Alueen kaupat varautuvat kisoihin tilaamalla kaikkea lisää.

Useita tunteja kestänyt sähkökatko aiheutti kaupoille lopulta vain vähän harmia, vaikka sähköyhtiö Loisteelle päämuuntajan tulipalo toi suuret rahalliset vahingot. Muuntaja syttyi liekkeihin salamaniskusta. K-Market Kemppaisen osastovastaava Marjut Heikkinen kiittelee ymmärtäväisiä asiakkaita.

– Kaikilla on kännyköissä taskulamppu, joten asiakkaat tekivät taskulampun valossa ostoksia, tunnelma oli oikeastaan aika hyvä, naurahtaa Heikkinen.

Sähkökatko alkoi torstaina iltapäivällä kello 15 jälkeen. Sähköt saatiin kytkettyä päälle klo 20.30 mennessä.

K-Market oli uusinut pakastealtaansa vuosi sitten kannellisiin altaisiin. Heikkisen mukaan ne pitävät pakasteet hyvin kylminä avonaisiin altaisiin verrattuna. Lisäksi henkilökunta oli suojannut lämmöltä herkimpiä ruokatarvikkeita.

Kaikki käy kaupaksi

Kassapäätteiden varavirran turvin K-kauppa pystyi pitämään ovet auki klo 19 asti. Sen sijaan S-marketissa liike jouduttiin sulkemaan koko sähkökatkon ajaksi.

– Asiakkaat tulivat takaisin ostoksille, kun sähköt palasivat. Pidemme kauppaa auki hieman normaalia pidempään, että kaikki asiakkaat saivat ostoksensa.

Suopotkupallovieraat ostavat viikonlopun aikana paljon ruokaa ja juomaa, mutta suolla mutaantuneet pelaajat kyselevät kuulemma joskus myös puhtaiden vaatteiden perään.