Analyysi: Islamistit opastaneet tekemään autoiskuja jo vuosien ajan – turvallisuushaasteet lisääntyvät

Asiantuntijoiden mukaan Nizzan isku voi innostaa jäljittelijöitä tekemään iskuja, joissa ajoneuvoilla ajetaan väkijoukkoihin. Isku saattaa johtaa turvatoimien kiristämiseen ja liikenteen rajoittamiseen yleisötapahtumien yhteydessä. Islamistien lehdessä annettiin ohjeet autoiskua varten jo vuonna 2010.

Ulkomaat
Poliiseja ja rekka iskualueella nizzassa.
Franck Fernandes / EPA

Nizzassa kuorma-autolla toteutettu terrori-isku viittaa siihen, että terrori-iskujen luonne voi olla muuttumassa. Autohyökkäys saattaa houkutella jäljittelijöitä toteuttamaan samantyyppisiä iskuja.

Nizzan iskussa kuoli ainakin 84 ihmistä ja kymmeniä loukkaantui, kun hyökkääjä ajoi kuorma-autolla väkijoukkoon kaupungin rantabulevardilla.

The Wall Street Journal -lehden mukaan terroristit ovat tähän mennessä käyttäneet harvoin ajoneuvoja jalankulkijoiden tappamiseen. Ohjeita tällaisten iskujen tekemiseen on kuitenkin levitetty jo vuosien ajan.

Lehden mukaan Nizzan hyökkäys korostaa turvallisuusviranomaisten kohtaamaa haastetta (siirryt toiseen palveluun) siitä, kuinka he voivat suojella laajoja ihmisjoukkoja avoimessa yhteiskunnassa.

Autolla väkijoukkoon tehdyn iskun estäminen on hyvin hankalaa. Autoiskujen torjuntaan tähtäävät toimet voivat olla erittäin epämukavia tavalliselle elämälle ja haitata kaupankäyntiä, The Wall Street Journal kirjoittaa.

– Jokaista kohdetta ei voi suojella. Viime kädessä on kyse demokratiasta ja se on meidän heikkoutemme, sanoo lehdelle laki- ja poliisitutkimuksen professori Eugene O'Donnell New Yorkin John Jay College of Criminal Justicesta.

Isku voi houkutella jäljittelijöitä

The Wall Street Journalin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan Nizzan hyökkäys voi synnyttää jäljittelijöitä, jotka yrittävät toteuttaa samantyyppisiä iskuja.

Tämä uhka puolestaan voi johtaa turvatoimien kiristämiseen yleisötilaisuuksissa. Esimerkiksi ajoneuvojen kulkua tapahtuma-alueiden läheisyyteen voidaan jatkossa rajoittaa enemmän.

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelulle CIA:lle 30 vuotta työskennellyt Bruce Riedel sanoi The Wall Street Journalille, että palestiinalaiset ovat tehneet aiemmin ajoneuvohyökkäyksiä israelilaisia vastaan.

– Ne ovat saaneet valtavaa huomiota jihadistipiireissä. Al-Qaida on kehottanut matkimaan näitä iskuja. Aseistetun kuskin lisääminen kuvioon tekee iskusta kuolettavamman, Riedel sanoi.

Symbolisen iskun tavoitteena nöyryyttää Ranskaa

Myös ruotsalainen terrorismiasiantuntija Magnus Ranstorp muistuttaa Aftonbladet-lehden haastattelussa, että jihadistien terrorioppaissa opastetaan (siirryt toiseen palveluun)tekemään iskuja, joissa autolla ajetaan väkijoukkoon.

Ranstorpin mukaan Nizzan joutuminen iskun kohteeksi ei ollut erityisen yllättävää, koska kaupungin turvatoimet ovat heikommat kuin esimerkiksi Pariisissa.

Nizzan isku tapahtui Ranskan kansallispäivänä 14. heinäkuuta. Ranstorpin mukaan iskun ajankohdalla on suuri symbolinen arvo.

– Tarkoituksena on saada mahdollisimman paljon huomiota, aiheuttaa suuri nöyryytys sekä saada Ranskan viranomaiset ylireagoimaan, Ranstorp sanoi Aftonbladetille.

Ranstorpin mukaan terroristit pyrkivät näin aiheuttamaan yhteiskunnan jakautumista, mikä helpottaa uusien islamistitaistelijoiden värväämistä.

Ranstorpin mielestä poliitikkojen ja turvallisuusviranomaisten tulisi tällaisissa tilanteissa välttää ylireagointia.

Ranstorpin mukaan tässä vaiheessa on liian aikaista tietää, oliko hyökkääjällä yhteyksiä johonkin järjestöön tai ryhmään. Hän pitää mahdollisena, että Nizzan iskussa saattoi olla kyse yksittäisen tekijän hyökkäyksestä.

Ranska yksi terroristien kärkikohteista

Suojelupoliisin tutkija Pekka Hiltunen sanoi Ylen aamu-tv:n haastattelussa, että Ranska on ollut pitkään yksi radikaali-islamistisen terrorismin tärkeimmistä kohdemaista.

Hiltusen mukaan syy tähän on se, että Ranska on hyvin aktiivinen useissa islamilaisten maiden konflikteissa, joissa osapuolina on terroristijärjestöjä.

Lisäksi Ranskasta on lähtenyt paljon vierastaistelijoita Irakissa ja Syyriassa käynnissä oleviin konflikteihin.

– Sellaisten radikaalitoimijoiden määrä on varsin korkea, joilla on kytköksiä Ranskaan tai jotka tulevat ranskalaiselta kielialueelta. Tämä johtaa siihen, että propagandaa ja iskukehotuksia Ranskaa vastaan on hyvin paljon, Hiltunen sanoi.

Nizzan isku samantyyppinen kuin al-Qaidan ohjeissa

Terroristijärjestö al-Qaidan aikakauslehdessä annettiin jo vuonna 2010 ohjeet autolla tehtävää iskua varten. Ohjeissa neuvottiin ajamaan keulaan hitsatuilla terillä varustetulla avolava-autolla väkijoukkoon suurella nopeudella maksimaalisen tuhon aiheuttamiseksi.

– Ideana on käyttää avolava-autoa ruohonleikkurina, jolla ei kaadeta ruohoa vaan Allahin vihollisia, tekstissä sanotaan.

Artikkelissa opastettiin valitsemaan kohteeksi paikka, jossa on mahdollisimman paljon jalankulkijoita ja mahdollisimman vähän muita ajoneuvoja. Lisäksi hyökkääjää kehotettiin varautumaan tuliaseilla, jotta auton pysähdyttyä hyökkäystä voisi jatkaa ampumalla.

Lehden ohjeissa varoitettiin hyökkäyksen suunnittelijaa, että iskusta tuskin selviää hengissä pakoon. Artikkelissa kirjoitettiin, että kuvatun kaltaisen iskun voisi toteuttaa esimerkiksi Ranskassa.

Nizzassa tehty isku vaikuttaisi jossain määrin noudatelleen lehdessä julkaistuja ohjeita.