Poliisi varoittaa huijareista – tänä vuonna jo lähes sata ilmoitusta valepoliiseista

Tapauksia on ollut erityisesti pääkaupunkiseudulla, mutta myös esimerkiksi Sisä-Suomen, Itä-Suomen, Hämeen ja Oulun poliisilaitosten alueilla.

Kotimaa
Poliisin virkamerkki-kortti
Poliisin verkkosivut

Poliisi on kuluvan vuoden aikana saanut jo lähes sata ilmoitusta poliisina esiintyneistä henkilöistä. Tapauksia on ollut erityisesti pääkaupunkiseudulla, mutta myös esimerkiksi Sisä-Suomen, Itä-Suomen, Hämeen ja Oulun poliisilaitosten alueilla.

Valepoliisit huijaavat varsinkin ikäihmisiltä pankkikortteja tunnuslukuineen sekä rahaa ja arvoesineitä. Monesti he lähestyvät uhrejaan puhelimitse. Huijarit saattavat esimerkiksi kertoa tutkivansa pankkikortteihin liittyviä rikoksia. He saattavat myös ilmaantua kotiovelle.

Poliisi muistuttaa, että poliisi ei koskaan kysele pankkikortin tunnuslukuja tai PIN-koodeja puhelimitse tai henkilökohtaisesti eikä lukitse matkapuhelimia, tietokoneita tai tabletteja ja vaadi maksua laitteen avaamisesta.

Poliisi ei myöskään kuoleta tai sulje pankki- tai luottokortteja eikä varsinkaan tule kenenkään kotiovelle kyselemään tietoja asunnossa olevasta arvo-omaisuudesta ja rahavaroista tai kuvaamaan arvoesineitä.

Jos epäilet, ota yhteys poliisiin

Kansalaisten kannattaa suhtautua varovaisesti epäilyttäviin yhteydenottoihin ja ottaa tarvittaessa yhteyttä poliisiin, neuvotaan poliisin tiedotteessa.

– Jos poliisi soittaa sinulle etkä ole varma, että kyseessä on oikea poliisi, asian voin tarkistaa soittamalla siihen poliisilaitokseen, jossa hän on sanonut työskentelevänsä.

Poliisilaitosten vaihteiden yhteystiedot löytyvät poliisin verkkosivulta (siirryt toiseen palveluun). Oikeilla poliiseilla on aina virkamerkki mukana. Myös hätäkeskukseen voi akuuteissa tilanteissa soittaa.

– Jos poliisipartio on ovella, etkä usko heidän olevan poliiseja, soita hätäkeskukseen.

Lähteet: Poliisin tiedote