Raa'an kalan suosio voi tuoda lapamadon takaisin

Loistutkijat arvioivat, että lapamato voi hyötyä ruokatrendistä. Suuri osa johtavia loistutkijoita kokoontuu Turkuun heinäkuussa.

tiede
Sushi on paitsi hyvää, mutta myös kaunista.
Esimerkiksi sushissa käytetään raakaa kalaa.YLE Etelä-Karjala

Kiinnostus raa’an kalan syöntiin voi tuoda lapamadon takaisin. Raakaa kalaa käytetään esimerkiksi sushissa.

Lapamato on nimetty Suomen kansallisloiseksi. Suomalaistutkimus oli aikanaan maailmankuulua. Sittemmin lapamatotutkimus on tehnyt itsestään lähes tarpeettoman, koska tutkimukseen perustuva vastustus- ja valistustyö teki lapamadosta harvinaisen.

Vielä 1950-luvulla laskettiin lapamatojen kuluttavan Suomessa noin 60 tonnia voita päivässä. Sitä pidettiin vakavana kansanravitsemuksellisena ongelmana, koska ruuasta oli pulaa.

– Kasvava kiinnostus raa’an kalaan syöntiin saattaa kuitenkin avata madolle uusia mahdollisuuksia, arvelee emeritusprofessori Pekka Niemelä Turun yliopistosta.

Loistutkijat koolle Turkuun

Loistutkimuksen tavoitteena on oppia ymmärtämään loiseläimiä paremmin, jotta niitä voitaisiin torjua tehokkaasti. Suuri osa maailman johtavista loistutkijoista kokoontuu Turun yliopistoon 20.–24.7.2016 eurooppalaiseen parasitologikokoukseen.

Euroopan parasitologiliiton, skandinaavis-balttilaisen parasitologiaseuran ja Turun yliopiston järjestämään kokoukseen osallistuu noin 450 loisalan asiantuntijaa ympäri maailmaa, ja sen pääteemana on loisiminen ilman rajoja.

Suurin osa kokousvieraista on lääkäreitä, biologeja ja eläinlääkäreitä.

Lähteet: Turun yliopiston tiedote