Hallinto-oikeus kumosi kiistellyn kaatopaikkaluvan – Ekokem ei vielä ota kantaa

Jäteyhtiö ei kerro, aikooko se valittaa päätöksestä, jonka mukaan yhtiö ei saakaan rakentaa Kokkolan teollisuusalueelle vaarallisen jätteen kaatopaikkaa. Hallinto-oikeus kumosi Ekokemille myönnetyn luvan viime viikolla. Vastustaja puoltaa hallinto-oikeuden kantaa.

Kotimaa
Ekokemin laitosta varten on varattu kaksi maa-aluetta suurteollisuusalueelta.
Ekokemin laitosta varten on varattu kaksi maa-aluetta suurteollisuusalueelta.Yle

Hallinto-oikeuden päätöksen mukaan kaatopaikkaa ei saa perustaa meren rantaan ympäristösyistä. Myös lupa jätteen polttolaitoksen rakentamiseen kumottiin.

Päätös oli hallinto-oikeudelta järkevä ja asiantunteva. Luulin, että sieltä saattaisi tulla päätös, jossa vahvistettaisiin aiempia viranomaispäätöksiä.

Raimo Hentelä

Yksi Ekokemin hankkeen vastustajista, kokkolalainen Raimo Hentelä sanoo yllättyneensä päätöksestä myönteisesti.

– Päätös oli hallinto-oikeudelta järkevä ja asiantunteva. Luulin, että sieltä saattaisi tulla päätös, jossa vahvistettaisiin aiempia viranomaispäätöksiä.

"Vaarallisen jätteen kaatopaikka ei kuulu merenrantaan"

Sen sijaan hallinto-oikeus ei puuttunut Ekokemin lupaan rakentaa alueelle jätteen käsittely- ja kierrätyskeskus.

– Tämä mahdollistaa sen, että Ekokem voi halutessaan auttaa suurteollisuusalueen teollisuutta jätteiden käsittelyssä, mutta estää sen, että muualta tuotaisiin Kokkolaan vaarallisia jätteitä, Raimo Hentelä tulkitsee.

Hentelän mielestä vaarallisen jätteen kaatopaikka ei kuulu merenrantaan kahdesta syystä.

– Ensinnäkin tuuliolosuhteet aiheuttavat sen, että pölyn kanssa olisi vaikea tulla toimeen. Lisäksi jos otetaan satojen vuosien perspektiivi, on selvää, että kaatopaikalta kulkeutuisi aineita mereen.