1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkijaupseeri Antti Paronen: Isis kannustanut iskemään ajoneuvoilla länsimaissa

Nizzassa tehty raaka isku siviilejä vastaan Ranskan kansallispäivänä sisältää voimakasta sodan symboliikkaa. Sotilasasiantuntija Antti Parosen mukaan kuorma-autossa olleet aseet ja räjähteet vihjaavat, että kohteita ja tekijöitä saattoi olla muitakin.

Ulkomaat
Antti Paronen
Antti ParonenYle

Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijaupseeri, kapteeni Antti Paronen analysoi tuoreeltaan Nizzan viimeöistä iskua.

Kuka on Nizzan terrori-iskun takana?

– Paljon on puhuttu jo siitä, että tämä liittyy Syyrian ja Irakin tilanteeseen ja sitä kautta ääri-islamilaiseen liikehdintään ja tietysti Isisiin. Esimerkiksi Isisin sosiaalisen median tileillä on juhlittu iskua, mutta varsinaista vastuunottoa ei miltään taholta ole vielä tullut.

Mitkä piirteet iskussa viittaavat islamisteihin?

– Nimenomaan Isisiin tässä viittaa se, että isku toteutettiin ajoneuvolla laajaa siviilien ihmismassaa vastaan. Isisin on nähty kannustaneen tällaisen teon toteuttamiseen useasti jo vuodesta 2014. Tämä on yksi keskeinen tekijä. Tämänkaltaisen iskun toteuttaminen, ihmisten päälle ajaminen ajoneuvolla, ei ole mitenkään vaativaa. Siitä syystä Isis on korostanut toimintatavan merkitystä nimenomaan länsimaissa.

Nizzan isku tehtiin vielä astetta ”pehmeämpään” kohteeseen kuin Bataclan ja muut Pariisin iskujen kohteet. Nyt oltiin täysin avoimessa tilassa, rantabulevardilla, jossa liikkui myös paljon perheitä pienten lasten kanssa. Mitä se kertoo?

– Tämä oli äärimmäisen raaka teko. Voidaan vain pohtia sitä, oliko tämä ensimmäinen kohde, johon piti iskeä, vai vain varavaihtoehto mahdollisesti kiinnijäämistä pelkäävälle solulle tai iskijälle.

Minkälainen merkitys on sillä, että isku tehtiin Ranskan kansallispäivänä?

– Siinä on erittäin voimakasta symboliikkaa. Niin Ranska, Turkki, Yhdysvallat kuin muutkin läntiseen liittoumaan kuuluvat valtiot ovat Isisin vihollislistalla hyvin selkeästi. Niitä vastaan pyritään iskemään juuri tällaisina merkityksellisinä päivinä ja ajankohtina tavalla, joka osoittaisi niiden heikkoutta ja kyvyttömyyttä vastata yhteiskunnallisesta turvallisuudesta.

Mikä on iskun välitön vaikutus ranskalaiseen yhteiskuntaan?

– Aivan varmasti se on yleisesti traumaattinen kokemus. Aivan varmasti tästä seuraa suuren mittaluokan ratsioiden sarja ja turvallisuusviranomaisten aktivoituminen. Toivottavasti mahdolliset jatkoiskut onnistutaan estämään tehokkaasti.

Lue seuraavaksi