1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Brian Setzerin kitara soi tunteella: "Tiedän, että yleisö tykkää"

Pori Jazzeilla eilen esiintynyt Brian Setzer on vieraillut Suomessa esiintymässä 1980-luvulta lähtien. Kitaristi nauttii suomalaisten suosiosta. Hän sanoo nousevansa lavalle aina täynnä intoa ja hyvää mieltä.

musiikki
Brian Setzer lavalla
Tapio Pukkila / Yle

Brian Setzer kertoo rakastavansa Suomea. Maan ilmasto tuo kotiseudun mieleen. Erityisen paljon Minnesotassa asuva kitaristi iloitsee suomalaisista faneistaan.

– He ovat niin ystävällisiä ja tervehtivät minua iloisesti. He nauttivat soundista, jota olen heille tarjoillut 1980-luvulta lähtien. On ihanaa olla Suomessa.

Setzer puhuu suosiostaan mutkattomasti. Hän uskaltaa olla oma itsensä. Porissa nousikin lavalle mies, joka hallitsi kitaransa täysin.

– Nuorempana ajattelin paljon sitä, pitävätkö ihmiset musiikistani ja voivatko he samaistua siihen. Nyt tiedän, että yleisö tykkää. Innostun vain soittamisesta.

Vaikutteita vuosikymmenien takaa

Euroopassa Brian Setzerin mukana kulkee kolme hyvää ystävää. Rockabilly Riotin kokoonpano vie kuuntelijat takaisin 1980-luvun Stray Catsin aikoihin. Välillä vaikutteet löytyvät vieläkin kauempaa.

– Kierrän Yhdysvalloissa noin 20-henkisen orkesterin kanssa. Soitan myös silloin rockabillyä, joka on ehdoton suosikkini. Lisään vain orkesterin siihen ympärille. Sain sen idean 1950-luvun elokuvista.

"Olen kitaristi, en mekaanikko"

Maailmankuulu kitaristi elää lavan ulkopuolella hyvin normaalia elämää.

– Moni pitää minua varmaan tylsänä, koska teen samoja asioita kuin muutkin miehet. Käyn pitkillä lenkeillä koirien kanssa ja ajelen ympäriinsä moottoripyörällä tai vanhoilla autoillani, Brian Setzer kertoo.

Moni pitää minua varmaan tylsänä, koska teen samoja asioita kuin muutkin miehet.

Brian Setzer

Kaikilla miehillä ei ole moottoripyöriin tai autoihin varaa, muttei Setzerkään niillä pröystäile.

– Olen omistanut autoni siitä asti, kun olin 16-vuotias. Elämäni ei oikeastaan ole kovin paljoa noista ajoista muuttunut. Nykyään asun vain maaseudulla, jossa voin ajella autoillani rauhassa.

Setzerin autotallissa on kahden moottoripyörän lisäksi parkissa vuoden 1957 Chevrolet ja vuoden 1932 Ford Hot Rod. Sen suurempaa kokoelmaa hän ei omien sanojensa mukaan pysty pitämään.

– Näitä ajoneuvoja pystyn kunnostamaan sen verran, että ne pysyvät kunnossa. En ole mekaanikko, olen kitaristi. Minun kokoelmani koostuu Gretsch-kitaroista.

Lue seuraavaksi