Urheilustadionin muuttaminen keikkalavaksi on kallista puuhaa – ja artistien toiveet tarkkoja

Seinäjoen jalkapallostadionin muuttaminen maailmanluokan keikkalavaksi maksaa satoja tuhansia euroja. Eritysesti stadionin nurmea vaalitaan kuin kukkaa kämmenellä. Maailmanluokan tähtien keikoilla teknisiä ja muita artistien toiveita toteutetaan tarkasti, jotta yhteistyö sujuisi mahdollisimman mutkattomasti.

Seinäjoen uutta jalkapallostadionia valmistellaan suurkonserttia varten. Tapahtumakoordinaattori Pekka Hautala valvoo töitä. Kuva: Johanna Manu/Yle

Seinäjoen uudella jalkapallostadionilla pelatut jalkapallopelit voi laskea yhden käden sormilla. Nyt lauantaina kenttä saa tulikasteensa muun kuin futiksen järjestämisessä, kun lavalle nousevat ZZ Top ja sen lämppärit.

Stadionille bändivierailu tarkoittaa uuden kentän tarkkoja suojaustoimia. Erityisesti pelikentän nurmea vaalitaan kuin kukkaa kämmenellä.

– Meillä on olympiastadionilta lainassa harso, joka on ollut sen nurmen suojauskäytössä. Se jäi vähän vajaaksi, joten haettiin lisäksi suodatinkangasta, jota käytetään viljelykäytössä. Sitten on Kiinasta tilattu suojalevy, jota on kaksi kerrosta ja suurimmissa pistepainokohdissa 30-millistä filmivaneria, kertoo tapahtumakoordinaattori Pekka Hautala.

Hautalan mukaan lauantain valmisteluihin kuluu satoja tuhansia euroja.

Kentän suojausta on rakennettu muutama päivä. Lavan ja rakenteiden purkamiseen aikaa on selvästi vähemmän. Konsertin päättyessä sunnuntaiyönä purkaminen aloitetaan saman tien ja työ on saatava valmiiksi maanantaiaamuun mennessä, sillä tiistainaSeinäjoella pelataan ensimmäinen Mestarien liigan ottelu. UEFA tarkastaa kentän pelikelpoisuuden maanantaina kello yhdeksän.

Erityisesti stadionin nurmi on suojattava tarkasti. Kuva: Johanna Manu/Yle

Teknisiä ja muita toiveita

Maailmanluokan yhtyeiden keikkavalmistelut ovat yleensä tarkasti säädeltyjä. Yhtyeiltä saadaan ”tekninen raideri” eli ohjeet siitä, millainen lava, valaistus, mikrofonit ja muu tekiikka niille on varattava.

– Tekninen toteutus on ensisijaisen tärkeätä, koska jos ei ole täyttää teknisiä vaatimuksia, ei keikka voi toteutua. Siellä lähdetään ihan siitä, että pitää olla katos, sähköä ja lämmintä, toteaa Tomi Lindblom, joka toimii esimerkiksi tämän viikonlopun ZZ Topin keikkojen tiedottajana.

Toinen artisteilta saatava ohjeistus liittyy vierailun ei-teknisiin asioihin, kuten hotelleihin ja majoitukseen, kuljetuksiin ja takahuonetarjoiluihin. Tämän ”hospitality raiderin” sisältö on luottamuksellista.

Usein vanhat ja kokeneet artistit, vaikka olisivat millaisia maailmantähtiä on helpoimpia. He ovat nähneet paljon ja heidän ei tarvitse osoittaa paikkaansa tässä maailmassa.

Tomi Lindblom

– On tietysti legendoja, että joku vaatii esimerkiksi tietyntyyppisiä karkkeja. Mutta ne on joko legendoja tai artistin tietynlaisia mittareita järjestäjän tasosta, Lindblom sanoo ja kehaisee kokeneiden artistien helppoutta.

– Usein vanhat ja kokeneet artistit, vaikka olisivat millaisia maailmantähtiä on helpoimpia. He ovat nähneet paljon ja heidän ei tarvitse osoittaa paikkaansa tässä maailmassa.

Takahuone on artistin koti

Tomi Lindblom kertoo 1970-80 –luvuilla Suomeen maailmantähtiä tuottaneen konserttipromoottori Antti Einiön kokemuksista James Brownin keikan järjestelyissä. Brownin toivomaa hiuslakkaa oli löytynyt 70-luvulla vain Amerikan suurlähetystön henkilökunnan henkilökohtaisista varastoista.

– Tuskin se keikka olisi siihen kaatunut, mutta mitä paremmin pystyy pienimmätkin asiat toteuttamaan, silloin asiat vaan sujuu helposti.

Tähtien kiertueita seuraaville ”taviksille” artistien vaatimukset voivat nostaa hymyn suupieleen. Maailmaa toista sataa päivää kiertävälle keikkailijalle toiveiden toteuttaminen saattaa olla kuitenkin juuri ”se juttu”, joka helpottaa arjen sujumista. Hotelli ja takahuone ovat artistin koti.

– Sen ymmärtää, jos artisti on 150 päivää vuodesta keikalla poissa kotoa, hän halua, että pystyy keskittymään esiintymiseen eikä aina tarvitse miettiä, onko syötävää ja mitä se on. Vaikka maat ja kaupungit vaihtuu, niin olosuhteet olisivat aina mahdollisimman samat.

Kolleittain tavaraa, jota tarvitaan, kun urheilukenttä muuttuu musiikkiareenaksi. Kuva: Johanna Manu/Yle

Pohjolan valoisat yöt

Tomi Lindblomin mukaan Suomen ja muun pohjolan valoisa kesä tekee vaikutuksen myös tähtiin.  Lindblomin mukaan Gary Moore matkusti aikanaan junalla Helsingistä maakuntiin ihaillakseen suomalaista luontoa, Whitney Houstonin, Elton Johnin ja  esimerkiksi Meryl Streepin Lindblom tietää kävelleen Helsingissä – vain siksi, että he rauhassa voivat.

– He tietävät, etteit täällä tulla repimään hihasta. Suomalaiset ovat tottuneet antamaan toisilleen rauhan, Lindblom sanoo.

ZZ Topin aikataulu on tiukka, eikä Lindblom kerro, voidaanko yhtyeen jäsenten olettaa tutustuvan nähtävyyksiin. Jos parrakkaita miehiä vastaan kuitenkin tulee esimerkiksi keikkakaupungeissa, voi kyseessä olla ZZ Top. Uskaltaako silloin lähestyä yhteiskuvan toivossa?

– Uskoisin, että jos rauhallisen viattoman suomalaisesti lähestyy, niin tuskin he siitä loukkaantuvat.