1. yle.fi
  2. Uutiset

Jättimäiset ruostelautat aiheuttaneet hämmennystä vesillä – vesistöasiantuntija: "Tämä on puhtaasti esteettinen haitta, jos sellainenkaan"

Etelä-Savon Ely-keskukseen on viime päivinä tullut Etelä-Savon vesiltä runsaasti havaintoja ruosteenpunaisista lautoista. Vesistöasiantuntijan mukaan kyse on ruostensienten itiöistä.

Etelä-Savo
Ruostelautta
Etelä-Savon ELY-keskus

Etelä-Savon ELY-keskukseen on heinäkuun aikana tullut runsaasti havaintoja ruosteenpunaisista levälautan kaltaisista ilmiöistä. Vesistöasiantuntija Pekka Sojakan mukaan havaintoja on tullut tavanomaista selvästi enemmän. Kyse ei kuitenkaan ole levästä, vaan ruostesienten muodostamista lautoista.

– Kyse on kuusen suopursuruostesienen itiöistä, jotka ovat sateisten säiden johdosta levittäytyneet hyvinkin laajasti vesistöihin ja niitä lauttoja siellä tällä hetkellä näkyy, kertoo vesistöasiantuntija Pekka Sojakka Etelä-Savon ELY-keskuksesta.

Pienimmillään ne voivat olla muutaman kymmenen neliömetrin kokoisia, mutta suurimmillaan useiden satojen metrien levyisiä pitkänomaisia lauttoja

Pekka Sojakka

– Nämä lautat voivat olla hyvin erikokoisia. Pienimmillään ne voivat olla muutaman kymmenen neliömetrin kokoisia, mutta suurimmillaan useiden satojen metrien levyisiä pitkänomaisia lauttoja.

Ihmisile vesillä kelluvat ruostesienten itiöt eivät aiheuta oireita.

– Tämä on puhtaasti esteettinen haitta, jos sellainenkaan. Se on vaan tietynlainen näkyvä ilmiö, eikä siitä ole minkäänlaisia terveydellisiä haittoja ihmisille, kertoo Sojakka.

– Se itiö on sen kaltainen, että se turpoaa vedessä ja muodostaa sellaisen liimamaisen pinnan ja siihen kertyy kaikkia epäpuhtauksia ja orgaanisia aineksia, mistä se värikin muodostuu. Väritys voi vaihdella ruosteen punaisesta sateenkaaren väritykseen. Tyypillisesti nämä ruostelautat kestävät sellaisen kolme-neljä päivää. Sen jälkeen ne hajoavat siihen vesimassaan.

Lämpimässä pintavedessä lautat voivat myös alkaa haista epämiellyttävältä. Mistään uudesta ilmiöstä vesillä muodostuvissa ruostelautoissa ei ole kyse.

– Näitä on havainnoitu jo ainakin vuosisadan ajan. Ne kuuluvat tällaisiin kesiin, kun on pitkät sadejaksot ja niiden välissä lämpimiä kausia, niin tätä itiömassaa pääsee muodostumaan.

Lue seuraavaksi