Pienetkin leirintäalueet porskuttavat lomakaudella – matkailuyritysten vetoapu voisi olla silti tervetullutta

Kotimaisilla leirintäalueilla eletään nyt kulta-aikaa. Markkinointirahaa pienillä leirintäalueilla ei ole kuitenkaan käytössään aivan yhtä paljon kuin suuremmilla, jotka tekevät yhteistyötä isompien matkailuyritysten kanssa.

leirintäalueet
Kangasjärven leirintäalue Isojoella Etelä-Pohjanmaalla.
Jarkko Heikkinen / Yle

Kotimaisilla leirintäalueilla on menossa vuoden suosituin kuukausi. Suurten leirintäalueiden lisäksi löytyy myös pienempiä alueita, jotka vetävät kävijöitä ilman suuria markkinointiponnistuksia.

Eteläpohjalaisella Kangasjärven leirintäalueella Isojoella riittää heinäkuun lomakautena kuhinaa, vaikka alue ei itsessään sijaitsekaan valtaväylän varrella.

– Joka viikonloppu on nyt täyttä ja arkipäivisin täällä käy lapsiperheitä. Matkailijoita tulee ympäri Suomea - Helsingistä ja Lapista, Ruotsistakin aika paljon. Monilla on täällä sukulaisia, eli sekin vetää, kertoo leirintäalueen vastaanotossa työskentelevä Kati Koivisto.

Laihialainen Markku Saari yöpyi Isojoella yhdessä Kuopiossa asuvien lastenlastensa Eepi ja Aaron Kauppisen kanssa.

Laihialainen Markku Saari mökkeili Isojoella Kangasjärven leirintäalueella Kuopiossa asuvien lastenlastensa Eepi ja Aaron Kauppisen kanssa.
Kuopiolaisten matka jatkui maanantaina Isojoelta eteenpäin.Jarkko Heikkinen / Yle

– Rauhallisuus on vetovoima ja tämä ei ole mikään hälinäinen paikka. Vesikin on niin kirkasta, etten ole muualla tällaista nähnytkään, kehui Saari.

Yhteistyöllä ja -hengellä paras lopputulos

Leirintäalueet saavat markkinointitukea Suomen leirintäalueyhdistykseltä, mutta esimerkiksi lähes kaikki Suupohjan kunnat ovat Etelä-Pohjanmaan matkailun ja Vaasan seudun matkailua markkinoivan Visit Vaasan ponnistelujen ulkopuolella. Visit Vaasan toimitusjohtaja Max Jansson peräänkuuluttaa pienten matkailuyritysten keskinäistä yhteistyötä.

– Mitä enemmän pienemmät leirintäalueet tekevät keskenään yhteistyötä, sitä paremmin ihmiset viihtyvät ja vaihtavat paikasta toiseen alueella. Meihin kannattaa ottaa myös itse yhteyttä, niin voidaan katsoa, miten me voimme koordinoida ja auttaa asiaa, Jansson toteaa.

Asuntovaunuja Kangasjärven leirintäalueella Isojoella.
Jarkko Heikkinen / Yle

Maakuntienkin kannattaa tehdä yhteistyötä keskinäisen kilpailun sijaan. Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan välistä matkailuyhteistyötä on parannettu viime vuosina. Etelä-Pohjanmaan matkailu tuottaa parhaillaan Visit Vaasan kanssa muun muassa yhteistyöhanketta Visit Pohjanmaa.

– Yhteishenki on parempi kuin moneen vuoteen, voisin väittää. Kaikki voittavat, kun tehdään yhdessä - se on aivan sama, tulevatko matkailijat Kokkolan, Vaasan tai Seinäjoen kautta alueelle, koska pääasia on, että he pysyvät alueella, Jansson kuittaa.