Rapusaaliista odotetaan hyvää – kesän ensimmäinen rapuruttoepäily Vesannolla

Varhain tullut kevät lupaa hyvää ensi viikolla alkavalle ravustuskaudelle. Uusia rapuruttotapauksia on ilmennyt viime vuosina selvästi vähemmän kuin aikaisemmin. Rapujen myyntiin ja istutukseen on tullut tälle vuodelle uusia rajoituksia.

luonto
Ravustaja pitelee jokirapua käsissään
Juha Vauhkonen / Yle

Tämän kesän rapusaaliista odotetaan hyvää. Luonnonvarakeskuksen mukaan varhain tullut kevät antoi ravuille runsaasti aikaa alkukesän kuorenvaihtoon ja naaraat ovat jo saaneet haudottua mädin poikasiksi. Viime rapukaudelta jäi myös isokokoista rapua siemeneksi alkavalle kaudelle.

Ravustuskausi alkaa ensi viikon torstaina ja rapujen myyntiin tulee muutoksia uuden kalastuslain vuoksi. Ainoastaan kaupalliset, ELY-keskukseen rekisteröityneet kalastajat saavat myydä saaliitaan. Rekisteröitymistä ei kuitenkaan vaadita, jos ravustaja myy yhden kauden aikana korkeintaan 300 rapua suoraan kuluttajille.

Vasta yksi uusi rapuruttoepäily paljastunut – täplärapujen istutukset kielletty kokonaan

Koko maassa on paljastunut tänä kesänä toistaiseksi vasta yksi uusi rapuruttoepäily Vesannolla. Rapubiologi Japo Jussila kertoo, että jokirapujen joukkokuolema paljastui Vesannolla muutama viikko sitten ja rapunäytteet ovat parhaillaan Eviran tutkittavana.

Jussilan mukaan viime vuosien kehitys rapuruttotapauksissa viittaa siihen, että ravustajat kiinnittävät entistä paremmin huomiota kalastusvälineiden puhtauteen. Kun uusi rapuruttotapauksia on ollut aikaisemmin vuosittain 10-30, viime vuosina tapauksia on ollut enää yksittäisiä.

Uudet vieraslajisäännökset Suomessa ja Euroopassa ovat lopettaneet myös täpläravun istutukset Suomessa tästä vuodesta alkaen. Kielto koskee istutuksia myös sellaisiin vesistöihin, joissa on jo entuudestaan täplärapuja.

Kiellon tavoitteena on muun muassa rajoittaa rapuruton leviämistä täpläravun mukana ja turvata suomalaisen luonnon monimuotoisuus. Täplärapu sietää rapuruttoa jokirapua paremmin mutta levittää sitä tehokkaasti.