Puolustusvoimien autosta Lahdessa varastetun rynnäkkökiväärin tapaus mutkistuu – Sotilaslakimies: Todennäköisesti kyse sotilasrikoksesta

Puolustusvoimien säännöt kieltävät aseiden jättämisen valvonnatta. Syystä tai toisesta ase oli jäänyt autoon, josta se varastettiin heinäkuun alussa.

Kotimaa
Rynnäkkökivääri RK-62
Rynnäkkökivääri RK-62 Puolustusvoimat

Puolustusvoimilta Lahdessa kadonneen rynnäkkökiväärin tapauksessa on todennäköisesti kyse sotilasrikoksesta, arvioi sotilaslakimies Immo Seppänen.

Kivääri varastettiin kesäkuussa Lahden Kärpäsen kaupunginosasta puolustusvoimien autosta. Ase ehti olla kadoksissa viikon verran, ennen kuin poliisi sai sen haltuunsa ja tiedotti tapauksesta.

Seppäsen mukaan kyse on todennäköisesti ollut Puolustusvoimien palkattuun henkilökuntaan kuuluvien virheestä, eikä esimerkiksi varusmiehen tai reserviläisen erehdyksestä.

Puolustusvoimilla on useita säädöksiä aseiden valvonnasta, eikä aseita saa pääsääntöisesti jättää ilman valvontaa. Seppänen ei kommentoi, mitä säädöstä tässä tapauksessa olisi mahdollisesti rikottu.

Myös poliisi tutkii tapausta

Mikäli tapaus todetaan tarpeeksi vakavaksi rikkomukseksi, se saattaa siirtyä Puolustusvoimien omasta tutkinnasta syyteharkintaan.

Puolustusvoimien kurinpitoesimiehen käytettävissä olevia rangaistuksia ovat esimerkiksi muistutus, varoitus ja kurinpitosakko. Varusmiestä voidaan rangaista poistumiskiellolla ja ylimääräisellä palveluksella.

Punapistetähtäimellä varustettu 95-mallinen rynnäkkökivääri varastettiin puolustusvoimien harjoituskäytössä olleesta autosta kesäkuun lopussa. Rynnäkkökivääri ehti olla kadoksissa noin viikon, kunnes poliisi löysi aseen.

Poliisi vangitsi aseen löytymisen jälkeen kaksi epäiltyä, jotka vapautettiin alkuviikosta. Rikoskomisario Ville Hahlin mukaan poliisi epäilee tapauksessa varkautta ja törkeää ampuma-aserikosta.