Microsoft voitti USA:n viranomaiset sähköpostikiistassa – ulkomaille säilöttyjä tietoja ei tarvitse luovuttaa

Päätös on voitto tietosuoja-aktivisteille ja pilvipalveluja tarjoaville yhtiöille.

Ulkomaat
Microsoftin logo kuvan etualalla.
Sven Hoppe / EPA

Teknologiayhtiö Microsoft voitti torstaina merkittävän oikeustaiston Yhdysvaltain viranomaisia vastaan.

Yhdysvaltalainen oikeusistuin päätti yksimielisesti, etteivät maan viranomaiset voi pakottaa Microsoftia luovuttamaan asiakkaiden sähköposteja ja muita tietoja, jotka on säilötty ulkomaisille palvelimille.

Yhdysvaltain oikeusministeriö oli vaatinut Microsoftia luovuttamaan Irlannissa sijaitsevalle palvelimelle varastoituja sähköposteja huumetutkintaa varten.

Vetoomustuomioistuimen torstaina antama yksimielinen päätös kumoaa aiemman tuomion, joka oli edellyttänyt Microsoftia luovuttamaan sähköpostit.

Päätös on voitto pilvipalveluja tarjoaville teknologiayhtiöille. Pilvipalveluissa asiakkaiden tiedostoja säilytetään henkilökohtaisten tietokoneiden sijaan palveluntarjoajan palvelimilla.

Microsoft sanoi pitävänsä päätöstä tervetulleena. Yhtiön lakiasiainjohtaja Brad Smith sanoo päätöksen kertovan ihmisille, että he voivat luottaa teknologiaan, kun he siirtävät tietojaan pilveen, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Yhdysvaltain oikeusministeriön tiedottaja sanoi päätöksen heikentävän yleistä turvallisuutta ja vihjasi ministeriön harkitsevan valittamista korkeimpaan oikeuteen.

Lähteet: Reuters, AP, Yle