1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nelostien remontti lähtee liikkeelle etanavauhdilla

Pitkään odotettu Nelostien uudistaminen Oulun ja Kemin välillä alkaa ensi vuonna. Urakka etenee alkuun hitaasti, sillä käytössä on projektin 155 miljoonasta eurosta vuodelle 2017 vain pieni osa. Työt alkavat luultavasti Kempeleen kohdalta. Tukkoisella Iin ja Maksniemen välillä remontti alkanee vasta 2019.

Kuva: Hanna Juopperi / Yle

Oulun ja Kemin välisen Nelostien kunnostaminen saadaan käyntiin ensi vuonna, mutta urakka tulee ensi alkuun etenemään hitain askelin.

Liikenneviraston projektien toteutusosaston johtajan Pekka Petäjäniemen mukaan tien parannustöihin on varattu ensi vuodelle vain kymmenisen miljoonaa euroa, kun koko projekti maksaa noin 155 miljoonaa euroa.

Petäjäniemen mukaan Suomessa on alkamassa useita muitakin tiehankkeita, eikä niihin voida vuositasolla käyttää rahaa kuin vain rajallinen määrä.

Oulu–Kemi -välisen nelostien korjaussummasta 125 miljoonaa euroa tulee valtiolta, loppusumma Oulun ja Kempeleen kunnilta.

Kymmenellä miljoonalla ei kannata käynnistää kahta suurta tieremonttia yhtä aikaa.

Pekka Petäjäniemi

Töiden aloituspaikka alkaa selvitä

Nelostietä aiotaan kunnostaa Oulun ja Kemin välillä useammassa eri paikassa. Liikennevirastossa aprikoidaan nyt, mistä kohtaa työt aloitetaan.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että työt lähtisivät liikkeelle joko Kempeleen tai Oulun kohdalta, Pekka Petäjäniemi kertoo.

– Olemme ehkä kallistumassa siihen, että työt aloitettaisiin Kempeleestä. Jos Oulun kaupunki voisi kuitenkin laittaa rahaa Nelostien töihin jo ensi vuonna, työt voitaisiin aloittaa vaikka yhtä aikaa. Muussa tapauksessa on järkevää lähteä liikkeelle vain toisesta kohdasta, sillä kymmenellä miljoonalla ei kannata käynnistää kahta suurta tieremonttia yhtä aikaa.

Petäjäniemen mukaan Kempeleeseen aiotaan rakentaa uusi Zatelliitin eritasoliittymä Zeppeliinin ja Ouluntullin liittymien välille. Oulun kohdalle Oulujoen ylityksen tienoille rakennetaan puolestaan lisää kaistoja ja lisätään automaattista liikenneopastusta.

Kellosta pohjoiseen aikaisintaan 2018

Oulun ja Kempeleen kohtien lisäksi töitä tullaan paiskimaan Haukiputaan tienoilla ja sekä Iin ja Maksniemen välillä.

Liikennevirastosta kerrotaan, että esimerkiksi Haukiputaan moottoriliikennetie rakennetaan moottoritieksi välillä Kello–Haukipudas, ja Haukiputaan ja Räinänperän välinen tie on tarkoitus muuttaa keskikaiteelliseksi ohituskaistatieksi.

Iin ja Maksniemen väliselle osuudelle on tulossa useita ohituskaistapareja.

Iin ja Maksniemen välisen osuuden kunnostamisesta on vielä varsin heikot suunnitelmat.

Pekka Petäjäniemi

Näiden töiden aloittaminen saattaa kestää vielä pitkään, arvioi Pekka Petäjäniemi.

– Kello–Ii -väli voitaisiin ehkä aloittaa 2018. Iin ja Maksniemen välisen osuuden kunnostamisesta on puolestaan vielä varsin heikot suunnitelmat. Arvioisin, että tämän välin kunnostustyöt menevät puolestaan todennäköisesti vuoteen 2019. Aikataulut tarkentuvat myöhemmin, Petäjäniemi laskeskelee.

Mahdolliset valitukset voivat venyttää projektia

Liikenneviraston arvion mukaan koko Oulun ja Kemin välisen Nelostien suururakka tulee kestämään ainakin vuoteen 2020.

– Nämä prosessit ovat pitkiä. Jos matkan varrella tulee esimerkiksi valituksia, töiden valmistuminen voi venyä niiden takia pitkäänkin, Liikenneviraston projektien toteutusosaston johtaja Pekka Petäjäniemi päättää.

Nelostien kunnostamista on toivottu pohjoisessa pitkään.

Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen johtaja Matti Räinä on sanonut, että Nelostien uudistaminen on hyvä asia koko alueen ja elinkeinoelämän kannalta.