Matonpesu ei ole vaikeaa – ongelma on kuivaaminen

Kesäsää ei ole suosinut mattopykkäreitä. Tänä kesänä onnekkaita olivat ne, jotka ehtivät pesemään mattonsa alkukesän helteillä. Epävakainen heinäkuu aiheuttaa ongelmia erityisesti mattojen kuivaamiselle. Kunnollinen kuivaus on onnistumisen tae.

Kotimaa
Taina Palo halusi opettaa lapsilleen perinteistä mattojen porstaamista. Elsa ja Onni olivatkin innokkaita apulaisia.
Taina Palo halusi opettaa lapsilleen perinteistä mattojen porstaamista. Elsa ja Onni olivatkin innokkaita apulaisia. Pauliina Jaakkola / Yle Pohjanmaa

Heinäkuu on vilkas matonpesupaikoilla, mutta mattopesulassa hiljaisempi. Lapuan Pesula Oy:stä yrittäjä Jukka Lintala sanoo, että matonpesusesonki on heillä perinteisesti yhä ennen juhannusta ja joulua. Ja ennen ylioppilasjuhlia.

Vahvasti elää myös perinne pestä tai pesettää matot joka vuosi. Niin sanovat sekä pesulayrittäjä Jukka Lintala että matonpesupaikalla mattojaan pessyt seinäjokelainen perheenäiti Taina Palo.

Pikkumatot porstataan, isot pestään painepesurilla

Taina Palo kävi pesemässä pikkumattoja lastensa Elsan, 3, ja Onnin, 8, kanssa perinteisellä matonpesupaikalla Seinäjoella. Isommat matot pestään painepesurilla mummolassa. Tarkoitus on paitsi saada matot puhtaaksi, myös opettaa ja näyttää lapsille, miten mattoja pestään käsin.

– En ole ikäpäivänä käyttänyt mattoja pesulassa. Itse pestään, Taina Palo sanoo.

Hän kertoo pesevänsä matot joka vuosi, yleensä kaikki painepesurilla, mutta tällä kertaa tultiin kesäloman kunniaksi oikein matonpesupaikalle.

– Yksin voisi päästä hommassa vähän helpommalla, mutta nyt ollaan lomalla eikä meillä ole minnekään kiire, koko päivä on aikaa, hymyilee Taina Palo.

Taina Palokin arvelee, että melko harva pesee nykyään itse mattonsa. Saatikka ainakaan käsin.

– Ne jotka pesee, pesee painepesurilla. Aika harvaa tiedän, joka ihan perusporstalla kävisi käsin pesemässä.

Kuva matonpesusta.
Räsymaton pesua perinteisesti porstalla.Kreeta-Maria Kivioja / Yle

Matto kuivaksi – vaikka g-voimilla

Jukka Lintala on reilun kuuden vuoden pesulayrittäjyyden aikana oppinut paljon matoista, materiaaleista, tahroista, pesemisestä – ja erityisesti kuivaamisesta.

– Nykyään matonpesu menöö taiteeksi. Tai eihän se peseminen ole vaikeaa, vaan kuivaaminen on se ongelma, Jukka Lintala muotoilee. Hän lisää, että toki siinä onnistuakin voi, jos sää suosii tai kotona on siihen sopiva tila.

– Kuivaaminen on tärkein juttu. Matto voi alkaa haista ja mädäntyä, jos se ei kuiva kunnolla ja se on karmea haju.

Lintala huomauttaa, että esimerkiksi painepesurilla pestessä mattoon jää valtavasti vettä.

– Meillä on 2,5 metriä pitkä putkilinko ja kovat g-voimat, jolla saa kuivattua ja lingotessa oikein huomaa, kuinka paljon vettä sieltä vielä tulee.

Lintala muistuttaa, että oleellista mattojen kuivaamisessa on myös nopeus ja se, missä ja miten maton kuivaa. Osa vaatii tasokuivauksen, riiputtamisesta voi jäädä jäljet ja värit levitä. Lämpötilankin olisi hyvä olla 35-38 asteen luokkaa.

Pesuohje syyniin jo ostopäätöstä tehdessä

Mattoja on monesta materiaalista, joten pesuohje kannattaa vilkaista jo ostovaiheessa.

– Nykyään on sellaisiakin mattoja, joita ei saisi pestä oikein millään, Jukka Lintala huomauttaa.

Jotkut materiaalit on sellaisia, että sinne kun kahvikin imeytyy, niin sitä ei saa kuin saksilla pois.

Jukka Lintala, mattopesulayrittäjä

– Kyllä tässä hommassa on matot ja materiaalit oppinut tuntemaan. Tietyt mattolaadut on tosi hankalia, villamatot myös ja plyyshimattojen pesu on oma taiteenlajinsa, Lintala luettelee.

Joskus pesulayrittäjäkin joutuu antautumaan. Jukka Lintala sanoo, että sen osaa sanoa jo näppituntumalla saman tien.

– Joskus joutuu heti sanomaan, että tästä matosta ei enää hyvää saa, tai että tämä tahra ei lähde. Jotkut materiaalit on sellaisia, että sinne kun kahvikin imeytyy, niin sitä ei saa kuin saksilla pois.