Pankkitileiltä häviää mystisesti rahaa – älä anna korttitietoja varomattomasti

Salon poliisi on saanut lähes päivittäin tietoja asiakkaan pankkitilillä sattuneista epämääräisistä veloituksista. Verkkokauppoihin kannattaa antaa korttitietoja harkiten, varoittaa poliisi.

Kotimaa
Poliisin logo poliisimiehen hihassa.
Esa Huuhko / Yle

Salon poliisi kehottaa kuluttajia antamaan maksukorttien tietoja harkiten esimerkiksi netissä leviäviin kilpailuihin. Poliisille tulee lähes päivittäin ilmoituksia yllättäen asiakkaan pankkitililtä tapahtuneista veloituksista. Asiakas ei yleensä tunne veloittajaa lainkaan.

Poliisin mukaan kysymyksessä on usein maksuvälinepetos. Se on rikos, jossa tekijä käyttää toisen henkilön maksuvälinettä ilman lupaa tai enemmän kuin on luvattu

Älypuhelin kilpailupalkintona voi houkuttaa

Poliisin kirjaamissa maksuvälinepetoksissa on usein taustalla verkossa aiemmin tapahtunut asiakkaan muistama tilanne. Siinä on haksahdettu osallistumaan harhauttavaan kilpailuun tai tarjottu esimerkiksi älypuhelinta euron hinnalla palkinnoksi. Tämän jälkeen osallistujalta on tiedusteltu pankkikortin tunnuksia.

Verkkorikolliset ovat rakentaneet kalasteluviestit tai mainokset uskottavannäköisiksi tarjouksiksi. Poliisi muistuttaa, että älypuhelimia missään olosuhteissa myydä yhdellä eurolla.

Omat tilitapahtumat kannattaa tarkistaa

Kuluttajan ei pitäisi antaa korttia tai sen tietoja vieraisiin käsiin. Korttitietojen antamisessa pitää olla aina erityisen varovainen ja miettiä, kuka niitä tietoja pyytää ja mistä syystä.

Verkkokauppoihinkin kuluttajien kannattaa antaa korttitietonsa vain harkinnan jälkeen ja suosia mielellään luotettavaksi tunnettuja verkkokauppoja. Verkkokauppojen jälkeen oman tilin tapahtumat kannattaa tarkistaa, neuvotaan poliisista.

Lähteet: Poliisin tiedote