1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Ärsyttääkö perinnemusiikki? Näiden kansanmusiikkiyhtyeiden tyyli sopii myös perinneallergisille

Kaustisen kansanmusiikkifestivaalilla esiintyneet Puhti ja Hermanni Turkki todistavat, että kansanmusiikki sopii niillekin, jotka vierastavat kansallispukuja ja kanteleita.

Puhti-yhtyeen muodostavat muusikko-säveltäjä Anne-Mari Kivimäki ja tanssija-koreografi Reetta-Kaisa Iles. Kuva: Hanna Koikkalainen

Lavalla oleva naisduo riehuu ja huudattaa yleisöä konemusiikkibiitin tahtiin.

Jos on odottanut Kaustisen kansanmusiikkifestivaalilta kansallispukuihin pukeutuneita pelimanneja soittamassa kannelta, täytyy ennakkoluulot hylätä saman tien.

Puhti-yhtyettä voisi kuvailla kansanmusiikin PMMP:ksi. Musiikkia, tanssia, improvisaatiota ja stand-up-komiikkaa yhdistelevä duo rikkoo surutta perinteitä ja ilmoittaakin musiikkinsa sopivan "perinneallergisille".

– Meidän taustajoukoissa on taiteilijoita, jotka tulevat kansanmusiikkipiirien ulkopuolelta, joten olemme tottuneet katsomaan kansanmusiikkia laajasta näkökulmasta. Emme ole puritanisteja, kertoo Puhti-yhtyeen muusikko-säveltäjä Anne-Mari Kivimäki.

– Toisaalta meidän oma tausta on hyvin syvällä perinteessä. Ollaan opeteltu polkat ja jenkat ja pengottu kaikki arkistot. Ehkä juuri sen takia me uskalletaan revitellä ja levitellä perinteitä erittäin omavaltaisesti.

Välillä yleisöltä on tullut kriittistäkin palautetta: joku on kokenut kansanperinteen omavaltaisen uudistamisen loukkaavana.

– Kun me mennään johonkin baariin esiintymään ja tanssimaan pöydillä paidoissa, joissa lukee 'Perkele', niin se ihminen, jota se ärsyttää, lähtee varmaan kävelemään aika aikaisessa vaiheessa. Ärsytyksestä pääsee eroon kuin poistuu paikalta, sanoo yhtyeen tanssija-koreografi Reetta-Kaisa Iles.

Hermanni Turkki Iholla-salissa Kaustisella. Kuva: Risto Savolainen / KFMF

Hermanni Turkki rikkoo raja-aitoja

15-vuotisjuhlavuottaan viettävä Puhti on Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla kuin kotonaan. Sen sijaan helsinkiläinen folkyhtye Hermanni Turkki on festivaalilla ensimmäistä kertaa.

– Vastaanotto on ollut tosi hyvä. Ei ole tullut sellaista oloa, että täällä on erikseen me ja ne, vaan tosi vahva me-fiilis, sanoo yhtyeen laulaja-säveltäjä ja harmonikan soittaja Joonatan Turkki.

– On upeaa, että Kaustisella rikotaan rajoja ja pyydetään tänne esiintymään meidän kaltainen yhtye. Onhan täällä muitakin väriläiskiä, esimerkiksi Olavi Uusivirta ja Piirpauke, Joonatan Turkki sanoo.

Hermanni Turkki aloitti katusoittoyhtyeenä ja on sittemmin tullut tunnetuksi varsinkin pääkaupunkiseudun baareissa ja klubeilla. Bändi onkin ollut tähän saakka tutumpi näky esimerkiksi Flow-festivaalilla kuin kansanmusiikkitapahtumissa. Kaustinen ja Flow eroavat bändin mielestä kuitenkin toisistaan yllättävän vähän.

– Molemmilla festareilla käy paljon musadiggareita ja ihmisiä, jotka ovat paneutuneet asiaan, Turkki sanoo.

– Keikoilla yleisön taputukset ja huudot tulevat aika lailla samoissa kohdissa, lisää yhtyeen ukulelen, huuliharpun ja melodikan soittaja Taneli Kainulainen.

Hermanni Turkki rikkoo mielellään kaikenlaisia raja-aitoja. Tämän kesän kohokohta on ollut keikka, jonka bändi järjesti helsinkiläisen yleisen saunan, Sauna Hermannin, tiloissa.

– Keikan jälkeen mentiin yhdessä yleisön kanssa saunomaan. Oli tosi intiimi meininki. Tän tyyppisiä juttuja ja tempauksia me tykätään tehdä, Taneli Kainulainen kertoo.