1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Britannian tuore pääministeri houkuttelee Skotlantia mukaan EU-linjaukseen

Theresa May sanoo haluavansa Skotlannin täysin mukaan pohtimaan pohjaa, jolta Britannia alkaa neuvotella EU-erostaan.

Ulkomaat
Theresa May
Theresa MayAndy Rain / EPA

Britannian vastavalittu pääministeri Theresa May sanoo, ettei hänen hallituksensa käynnistä EU:sta eroamisen neuvotteluja, ennen kuin niistä on koko Britannian laajuinen kanta.

EU ei voi aloittaa neuvotteluja, vaan lähtölaukauksen antaa Britannia virallisella eroilmoituksellaan. May on aiemmin sanonut, ettei hänen hallituksensa käynnistä EU:n eroartiklaa vielä tänä vuonna.

May tapasi Skotlannin pääministerin Nicola Sturgeonin perjantaina Edinburghissa. Tapaaminen oli positiivinen, May kuvasi yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun):lle.

– Tein selväksi, että haluamme Skotlannin hallituksen olevan täysin mukana keskusteluissa, May sanoi.

Ennen matkaansa hän oli korostanut sitoutumistaan Englannin ja Skotlannin vuosisatoja kestäneeseen liittoon ja Britannian kaikkien kansalaisten yhtenäisyyteen.

– Haluan sanoa Skotlannin asukkailla, että minun hallitukseni on aina teidän puolellanne, May vakuutti.

Sturgeon: Skotlannin on saatava äänestää itsenäisyydestä

Toisin kuin Englanti, Skotlanti äänesti selvin luvuin EU:ssa pysymisen puolesta. EU-ero on herättänyt Skotlannissa uudelleen itsenäisyyspuheita.

Sturgeonin mukaan Skotlannin edut joutuivat vaaraan Brexit-äänestyksen tuloksen vuoksi. Skotlannin hallitus on sanonut pyrkivänsä solmimaan EU:n kanssa erillisen sopimuksen.

Sturgeon sanoi myös, että olisi väärin yrittää estää Skotlannin itsenäisyysäänestys, jos skotit haluavat sitä. Kansanäänestyksessä kaksi vuotta sitten lähes 45 prosenttia skoteista äänesti itsenäisyyden puolesta.

Lähteet: Reuter, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi