Hyppää sisältöön

Sisukas yrittäjäpari perustaa ravintoloita ympäri kaupunkia: "Kerran täällä vain eletään"

Niina Utter ja Niko Löyttynen ovat perustaneet nopeaan tahtiin ravintoloita Kotkaan, joka on ollut viime vuodet yksi Suomen työttömimmistä kaupungeista. Nyt he kunnostavat pari vuotta sitten suljettua historiallista Kotkan Klubia uuteen käyttöön.

Kuva: Niina Utter

Pitkään tyhjillään olleen Kotkan Klubin tiloissa riittää tekemistä, kun yrittäjäpariskunta Niina Utter ja Niko Löyttynen remontoivat sitä uuteen käyttöön.

– Kaikki salit menevät uusiksi. Olemme purkaneet ja pakkeloineet seiniä, maalanneet uusiksi, laittaneet lattioita. Siellä on vietetty monta yötä, kertoo Niina Utter.

Kaikki on kuitenkin sujunut kuin rasvattu.

– Ei voi olla kuin tyytyväinen. Yhteinen palo tähän on valtava.

Herrojen klubi

Yli 100-vuotias Kotkan Klubi perustettiin aikanaan herrojen keskusteluklubiksi. Tyhjillään se ehti olla pari vuotta, ja kotkalaiset ehtivät jo huolestua, kun yrittäjää ei löytynyt.

– Mietimme kahden ison kiinteistön välillä ja päädyimme tähän, koska kyseessä on niin hieno rakennus. Edellytyksiä uuteen toimintaan on kaikissa kolmessa kerroksessa.

Historiallinen rakennus on Museoviraston tiukan katseen alla. Etenkään julkisivuun ei saa tulla juuri muutoksia. Tiukat vaatimukset hiukan arveluttivat aluksi.

Päätin, että minä voin ainakin bilettää herrojen huoneessa.

Niina Utter

– Alussa vähän pelotti, kun se on mielletty niin herrojen huoneeksi. Sitten päätin, että minä voin ainakin bilettää herrojen huoneessa.

Toki arvokkuus halutaan säilyttää ja tiloihin on tulossa kabinetteja myös hienompia tilaisuuksia varten.

– Siellä on havinaa, joka on hyvä pitää. Toisaalta haluamme myös rentouttaa ilmapiiriä niin, että sinne voi tulla käymään vaikka verkkareissa.

Kelluva sauna sai moottorin

Niina Utter ja Niko Löyttynen ovat paiskineet viime vuodet hommia, vaikka kotikaupungin talous näyttää synkkiä lukuja ja Kotka on ollut viime vuodet yksi Suomen työttömimmistä kaupungeista.

Tänä keväänä yrittäjäpari avasi uudelleen vanhan lippakioskin Kotkan Katariinaan, koska he halusivat työllistää nuoria ja kehitysvammaisia.

– Lippakioski on avannut hienosti. Nuoret ovat saaneet itse luoda ilmeen ja värimaailman. Asiakkaita on piisannut sateista huolimatta.

Viime kesänä Utter ja Löyttynen remontoivat ja avasivat Varissaareen Kotkan edustalle uudistetun ravintola Vaakun ja Rento-baarin. Rannassa kelluu myös sauna.

– Olemme saaneet saunaan moottorin tänä kesänä. Sillä voi nyt ajella ympäriinsä. Sinne mahtuu kuljettajan lisäksi 12 henkeä.

Lisäksi pariskunta vetää Data-ravintolaa Kotkan keskustassa. Palkattuja työntekijöitä toimipisteillä on yhteensä 10–15, sesongista riippuen.

Salakapakka avaa ovensa

Klubin tiloihin on tulossa muun muassa a la carte -ravintola ja salakapakka, jossa soitetaan vain vinyylilevyjä. Utter ja Löyttynen ovat entisöineet paljon Klubin omaa tavaraa, mutta Utter on käynyt myös huutokaupoissa.

Pitää tehdä asioita eikä vain puhua.

Niina Utter

– Lisäksi meillä on antiikkimeklareita, jotka hoitavat meille tiettyjä tavaroita. Autossani on juuri nyt iso gramofoni, joka tulee salakapakkaan.

Yrittäjistä huokuu innostus, eikä energia ole ainakaan loppumaan päin.

– En usko negatiivisuuteen. Pitää tehdä asioita eikä vain puhua, ja palkata ympärilleen ihmisiä, jotka tuovat iloa ympärilleen. Yhden kerran täällä vain eletään.

.
.