1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ilosaarirock

Festarivastarinta on höllentynyt entisistä "Rokki vaan roskaa ja mölyää" -kommenteista

Vielä 2000-luvun alussa Joensuun Ilosaarirock miellettiin mölyksi ja roskaukseksi. Kaupunkilaisten asenteet ovat höllentyneet vuosien aikana ja negatiivinen palaute on vähentynyt. Festivaalin aiheuttamista harmeista käydään kuitenkin keskustelua edelleen.

Ilosaarirock
Sebastian Katter, Perttu Kouvalainen, Ulla-Riitta Hämäläinen ja Tuula Partanen.
Krista Holappa / Yle

Rokkifestarit ovat pyristelleet irti huonosta maineesta. Esimerkiksi Joensuun Ilosaarirockia moitittiin vielä 2000-luvun alkupuolella melusta, jota jouduttiin mittaamaan desibelimittareilla.

– Silloin oltiin sitä mieltä, että rokki vaan roskaa ja mölyää, tapahtuman vastaava tuottaja Petri Varis kertoo.

Nykyään joensuulaisten mielipide on Ilosaarirockia kohtaan suopeampi.

Silloin oltiin sitä mieltä, että rokki vaan roskaa ja mölyää.

Petri Varis

Festivaalialueen lähellä asuva Ulla-Riitta Hämäläinen kehuu järjestäjien tekemää työtä. Hän uskoo, että kaupunkilaiset näkevät festivaalin kaupungille tuoman hyödyn.

– Festarikansa ei ole aiheuttanut minulle mitään hämminkiä, päinvastoin on positiivista, että täällä on paljon ihmisiä, Hämäläinen sanoo.

Lähistöllä asuu myös Ilosaarirockin pitkäaikainen kannattaja Perttu Kouvalainen. Itse festivaaleilla nuoresta pojasta asti käynyt osaa nähdä niiden ihmisten ohi, jotka tulivat muun muassa valittamaan S-kaupan edustalle ilmestyneistä bajamajoista.

– Sanoisin, että 99 prosenttia ihmisistä nauttii siitä, että kaupungissa tapahtuu, Kouvalainen toteaa.

Joensuu houkuttelee juhlijoita Helsingistä saakka. Tuula Partanen kehuu Ilosaarirockia Suomen ehdottomasti parhaaksi tapahtumaksi. Partanen kertoo olleensa rokissa töissäkin.

Myös helsinkiläisen Sebastian Katterin usko festivaalikansan yhteisöllisyyteen ja hyväntahtoisuuteen on vahva.

– Viime vuodesta pitää vielä sanoa, että kiitoksia vaan, kuka sitten löysikään mun lompakon ja palautti sen tuonne infopisteeseen. Vaikka rahat oli näkyvillä, niin ei ollut koskettu niihin. Mun mielestä se kertoo siitä rehellisyydestä ja hyvästä meiningistä, mikä täällä on, Katter kehuu.

Vuosia kestänyt vuoropuhelu

Vuosia kestäneen työn tuloksena Ilosaarirockin tekijöillä on jopa tervetullut olo.

– Popmuusikot tekee useita yhteiskuntavastuullisia tekoja ympäri vuoden, ja Ilosaarirock on palkittu ympäristöpalkinnoilla, Varis hymyilee.

Hän uskoo, että sellaisilla saavutuksilla on iso vaikutus palautteen laatuun.

– Jos saa mielipahaa jostakin festivaalin vaikutuksesta, niin voi kuitenkin muistaa vielä sen hyvän, mitä festivaali tekee. Se pehmentää palautetta, tapahtuman vastaava tuottaja Petri Varis kertoo.

Ilosaarirockin järjestäjät kuuntelevat lähiasueen asukkaiden palautetta tarkasti.

– Festivaalista mahdollisesti koituva harmi koskettaa eniten lähialueen asukkaita, mutta heidän kanssaan käydään jatkuvaa vuoropuhelua kokemuksen parantamiseksi, kertoo Popmuusikoiden toiminnanjohtaja Niina Hattunen.

Artistiperuuntuminenkin otettiin todella kannustavasti, meille tuli tsemppiviestejä.

Niina Hattunen

Siksi osa Länsikatua suljetaan ulkopuolisten liikenteeltä, pihoja suojataan aidoin ja festivaalin pääporttia siirrettiin viime vuonna kauemmas asutuksesta.

Popmuusikoiden toiminnanjohtaja Niina Hattusen mukaan festivaaleille lähdetään tänä vuonna erittäin positiivisen ilmapiirin vallitessa.

– Artistiperuuntuminenkin otettiin todella kannustavasti, meille tuli tsemppiviestejä. Palaute on muutenkin ollut viime vuosilta pääasiassa positiivista, Hattunen kertoo.

Lue seuraavaksi