Yhdysvaltain ulkoministeri pyrkii paikkaamaan suhteita Venäjään Moskovassa

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry on tavannut Venäjän johtoa Moskovassa. Yhdysvallat ehdottaa tiivistyvää yhteistyötä Venäjän kanssa Syyrian sodan ratkaisemiseksi. Ratkaisun hakemisen toivotaan liennyttävän maiden välisiä suhteita.

Ulkomaat
Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry kättelevät.
Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry tapasivat eilen Moskovassa.VasilyMaximov / EPA

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry saapui eilen illalla kaksipäiväiselle vierailulle Moskovaan jo toistamiseen tämän vuoden aikana.

Ulkoministeri Kerry kiirehti lentokentältä Kremliin tapaamaan presidentti Vladimir Putinia.

Yhdysvallat ja Venäjä ovat pyrkineet viime aikoina tiivistämään vuoropuheluaan vastakkainasettelusta huolimatta. Halu suhteiden liennyttämiseen kuului medialle annetuissa kommenteissa ennen varsinaisten neuvottelujen alkamista Kremlissä.

– Viimeinen keskustelumme presidentti Obaman kanssa vakuutti minut siitä, että emme pyri vilpittömästi vain yhteistyöprosessiin, vaan myös myönteisiin lopputuloksiin, Putin lausui myöhään eilen illalla.

Nato-kokouksen jälkihoitoa

Venäläismedia on tulkinnut Kerryn saapumista Venäjälle yrityksenä tasoittaa sotilasliitto Naton Varsovassa viime viikolla pitämän huippukokouksen nostattamaa kiukkua. Päätös Nato-joukkojen lähettämisestä Baltiaan ja Puolaan on herättänyt ankaraa arvostelua Venäjällä.

Lähentyminen Syyrian konfliktissa on nähty mahdollisuutena ulospääsyyn Venäjän ja Yhdysvaltain suhteiden umpikujasta. Syyrian kriisin uskotaankin nousevan vierailun kärkiaiheeksi.

"Yhteistyöstä hyötyisi koko maailma"

Ulkoministeri Kerry kertoi odottavana edistystä Syyriaa koskevissa neuvotteluissa. Samalla hän korosti, että USA:n ja Venäjän yhteistyö koituu hyväksi koko maapallolle.

– USA ja Venäjä ovat sellaisessa vaiheessa, että voimme todella tehdä paljon sellaista, mikä koituu maailman hyödyksi. Kyse ei ole vain Syyriasta tai Ukrainasta, vaan myös muista alueista, joissa voimme saavuttaa todellisia voittoja, ulkoministeri Kerry lausui tavatessaan presidentti Putinin.

Venäläismedia on tulkinnut vierailua Washington yritykseksi paikata välejä Moskovaan, jotta väistyvä presidentti Barack Obama voisi jättää seuraajalleen edes jonkinlaiset suhteet Venäjään.