Rasti seinään, kun aikuinen hyppää monttuun – koko tai ikä ei estä hulluttelua

Toiminta aktiviteettipuistossa silottaa otsarypyt niin kävijöiltä kuin henkilökunnaltakin. Aikuisten mukaan saaminen puiston toimintaan ja touhuihin vaatii joskus ponnisteluja. Elämyksiä on tarjolla monia ja kaikissa vaaditaan omaa lihasvoimaa.

leikkipuistot
Vuokatin Angry Birds -puiston portti
Vuokatin Angry Birds -puiston portti.Hanne Kinnunen / Yle

Jo muutama tunti Sotkamossa sijaitsevan maailman suurimman Angry Birds -aktiviteettipuiston eri kohteissa saa punan poskille ja hien otsalle. Sisätiloihin rakennetun puiston laitteet ja pelikentät sopivat niin lapsille kuin aikuisille. Elämyspuistossa leikkimielisyydestä on iso apu ja tämän tietävät myös puiston työntekijät.

– Täällä ei pidä, vaan täällä saa olla leikkimielinen ja se on ainakin minulle iso asia, sanoo puistotädiksi itseään tituleeraava Susanna Partanen.

Samalla linjalla on myös Matti Junttila, joka niin ikään käyttää itsestään puistotäti-nimitystä. Todellisuudessa puistotätitoiminnan ohessa Junttila korjaa ja huoltaa puiston laitteita sekä vastaa siitä, että ilmastointi pelaa ja on raikasta.

En ole tällaisessa työpaikassa koskaan ollut.

Susanna Partanen

Angry Birds puiston työntekijät tietävät, millaisiin laitteisiin ja pelikenttiin lapset sekä aikuiset ohjataan.

– Olemme testanneet kaikki kohteet erittäin hyvin, sanoo Partanen.

– Instagramista voi käydä katsomassa. Siellä me leikitään joka päivä. Tämä on sellainen paikka, jossa kaikki voivat heittäytyä mukaan ja se on vain korvien välissä mitä voi tehdä, jatkaa Junttila.

Liikkumista vahingossa

Lapset sukkuloivat aktiviteettipuistossa kuin kalat vedessä, mutta aikuisten mukaan lähteminen on joskus kovan ponnistuksen takana, vaikka kaikki kohteet ovat suunniteltu niin, että ne sopivat kaikenkokoisille ja -ikäisille.

– Itse toimin aika usein freestyle-puolella, jossa on muun muassa volttimonttu. Aina kun saan aikuisen hyppäämään monttuun, niin vedän rastin seinään. Sen näkee, miten hyvälle tuulelle ihminen tulee, kun on päässyt ryömimään ja pomppimaan sekä saa jotakin irti täältä, hymyilee Junttila.

Angry Birds aktiviteettipuiston työntkijät kokeilevat laitetta
Matti Junttilan ja Susanna Partasen mielestä aktiviteettipuisto on erikoislaatuinen työpaikka. Arto Loukasmäki / Yle

Elämyspuisto on toiminut Sotkamon Vuokatissa lähes neljä vuotta. Tuona aikana moni on oppinut liikkumaan kuin vahingossa.

– Monet kävijät ovat tulleet tutuiksi, ja mieleen on jäänyt muun muassa sellaiset tapaukset, joissa hieman ylipainoiset lapset ovat käyneet täällä kerta toisensa jälkeen. Vuosien aikana heidän ulkomuotonsa on muokkautunut aivan toisenlaiseksi. On ollut hieno nähdä, miten he ovat kehittyneet liikunnallisesti sekä fyysisesti, muistelee Junttila.

– Hyvä asia täällä on se, että laitteita kuljetetaan omalla lihasvoimalla. Mikään laite ei kulje mihinkään, jos ei tee itse jotakin, jatkaa Partanen.

Heittäytyvä työporukka

Työpaikkana Angry Birds elämyspuisto on muokannut myös työntekijöitä samanhenkisiksi heittäytyjiksi.

Laitteita kuljetetaan omalla lihasvoimalla.

Susanna Partanen

– Tämä on aivan erikoislaatuinen ja käsittämätön työporukka. En ole koskaan ollut tällaisessa työpaikassa, hehkuttaa Partanen.

– Meillä on hyvä henkilökunta ja teemme paljon yhdessä kaikenlaisia juttuja. Liikumme ja leikimme myös työajan ulkopuolella. Jos on otsassa ryppyjä, niin kyllä ne rypyt siitä katoaa, kun tulee meidän tänne meidän mukaamme, naurahtaa Matti Junttila.