1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomalaiset saunavastat menevät Saksassa kuin kuumille kiville

Etelä-Karjalassa tehtyjä saunavastoja menisi Saksaan enemmän kuin niitä pystytään toimittamaan. Lähes 30-vuotinen vientiperinne alkoi alun perin kiuaskaupoista. Vastojen tehtailu on tuonut talkooseuroille kaikkiaan satoja tuhansia euroja.

ilmiöt
Saunavasta kivellä.
Tarja Nyyssönen / Yle

Joutsenolainen Ilkka Lampinen on toimittanut Saksaan nuorisoseurojen tekemiä saunavastoja jo 29 vuoden ajan. Kaikki alkoi erikoisesta sattumasta.

Saksalainen tukkuri osti Suomesta kiukaita ja halusi mainoskuvauksiin muutama sata saunavastaa. Lampinen onnistui yhdessä imatralaisen Vuoksenniskan nuorisoseuran kanssa toimittamaan vastat. Tukkuri ilmoitti, että vastat menivät lopulta hyvin kaupaksi ja tilasi oitis lisää.

Paikalliset seurat hyötyvät

Lampinen teettää vastat Saimaan nuorisoseurojen yhdistyksillä, jotka saavat urakasta itselleen rahaa.

– Tällä on saatu vuosien saatossa kerättyä satoja tuhansia euroja seurojen hyväksi, Lampinen sanoo.

Vastat myydään tukkurille reilun kahden euron kappalehintaan. Saksassa ne maksavat rahtien jälkeen kuudesta seitsemään euroon. Parhaimpina vuosina Saksaan on toimitettu 9000 vastaa. Viime vuosina määrä on ollut noin 4000–5000 kappaletta.

Eteläkarjalaiset nuorisoseurat ja niitä tukevat yhdistykset ovat tehtailleet vastoja kesän mittaa. Vastat kuivatetaan perinteiseen tapaan ennen kuin ne rahdataan Saksaan syyskuussa.

Saksalaiset arvostavat laatua

Saksassa riittää kysyntää saunasvastoille, sillä siellä on paljon julkisia saunoja. Lampisen mukaan silti kukaan muu Suomessa ei vie vastaavia vastoja sinne.

– Yhtenäkään vuonna ei olla saatu tilausmäärää täyteen, Lampinen sanoo.

Saksalaiset myös vaativat laatua.

– Vastassa pitää olla kunnon koivupanta ja sen pitää olla suomalainen. Keinotekoiset eivät käy.

Tukkuri hoitaa myös Belgian, Luxemburgin ja Alankomaiden kauppaa, mutta vastat vetävät vain Saksassa. Tukkuri toimittaa saunavastat sikäläisiin saunatarvikeliikkeisiin.

– Vastoista pitää tehdä tiukkoja, koska ne pakataan ja puretaan moneen kertaan, Lampinen kertoo.

Lue seuraavaksi