Perheen ulkomaanmatka edessä? Näin lohdutat hyökkäysuutisista pelästynyttä lasta

Uutiset Nizzan hyökkäyksestä saattavat pelottaa matkalle lähtevää lasta. Mannerheimin lastensuojeluliitosta kerrotaan, miten järkyttäviä uutisia kannattaa käsitellä pelkäävän lapsen kanssa.

Kotimaa
Lapsi vetää matkalaukkua perässään.
Matkustusilmoituksen voi tehdä ulkoministeriön Internet-sivuilla ilmaiseksi.Yle

Ranskan Nizzassa tapahtuneet iskut saattavat pelottaa lomamatkalle suuntaavia perheitä ja erityisesti lapsia. Mannerheimin Lastensuojeluliiton MLL: n ohjelmajohtaja Mari Rautava sanoo, että pelokasta lasta kannattaa rauhoittaa keskustelemalla.

– Lähtisin liikkeelle lapsen tuntemuksista kysymällä, että mitä ajatuksia nämä uutiset herättävät ja mitä lapsi pelkää.

Rautavan mukaan pelkäävälle lapselle kannattaa tehdä selväksi, että Nizzan kaltainen hyökkäys on aika harvinainen.

– Erityisesti, jos on lähdössä jollekin ihan muulle alueelle, niin kannattaa painottaa, että siellä ei ole sattunut mitään. Lapselle voi yrittää selittää, että Ranska on ollut tällaisten iskujen kohteena, mutta meidän lomakohteessa sellaista uhkaa ei ole.

Konkretia voi auttaa lapsen rauhoittelussa. Lapsen kanssa voi esimerkiksi katsoa kartasta oman matkakohteen ja iskupaikan, ja osoittaa, että kohteet sijaitsevat kaukana toisistaan.

Älä ruoki pelkoa

Rautava neuvoo, että lapsien kanssa kannattaa katsoa, milloin televisio tai radio on päällä.

– Jos matkalle lähtöön on aikaa, niin voi ehkä vähän rajoittaa uutisten katsomista ja kuuntelua, ettei se ruokkisi lapsen pelkoja.

Jos lapsi vaikuttaa tyytyväiseltä ja on lähdössä hyvillä mielin matkalle, ei Rautavan mukaan Nizzan hyökkäystä kannata ottaa esiin.

– En ottaisi asiaa esiin, jos lapsessa ei ole merkkejä siitä, että häntä joku vaivaa. Lapsen muuttunut käytös, kuten painajaisunet tai aihetta sivuavat puheet voivat kertoa siitä, että lapsi on ahdistunut tapahtumista.

Vanhemman läsnäolo on tärkeintä

Rauhoitteluista huolimatta lapsi voi olla edelleen pelokas ja ahdistunut matkalla. Rautava muistuttaa, että huolestuneen lapsen kanssa aikuisen käytös on ensiarvoisen tärkeää.

– Vanhemman pitäisi olla hyvin läsnä oleva, kuunteleva ja tarjota enemmän syliä ja antaa vaikka mahdollisuuden tulla samaan sänkyyn nukkumaan. Lapsen kanssa kannattaa olla lähekkäin yhdessä, kävellään vaikka käsi kädessä.

Rautavan mukaan pelokkaalle lapselle on tärkeää se, että hän voi tuntea olevansa vanhemman kanssa turvassa.

– Kai se on sitä, mitä jokainen vanhempi yrittää lapselleen joka päivä, mutta tällaisessa tilanteessa sitä pitää tehdä tietoisemmin.

Vanhemman kannattaa esimerkiksi välttää puhumista muiden aikuisten kanssa hyökkäysuutisista.

– Ei päiivitellä kaverin kanssa lasten kuullen tapahtumia. Pienetkin lapset kuuntelevat aikusten puheita.

Rautava muistuttaa, että myös vanhempien pitää muistaa käsitellä oma ahdistuksensa muiden aikuisten kanssa, ettei vanhemman pelkotilat heijastu lapseen.

– Sillä tavoin vanhempi voi helpommin vakuuttaa lapsen siitä, että me voimme lähteä turvallisesti lomalle.