Yle Nizzassa: Ihmiset eivät vieläkään käsitä iskun murhaavaa mittakaavaa

Nizzalaiset ovat myös äärimmäisen vihaisia siitä, että Ranskassa tehtiin jälleen yksi isku, joka kohdistui summittaisiin sivullisiin, arvioi Ylen kirjeenvaihtaja Annastiina Heikkilä.

Ulkomaat
Uutisvideot: Toimittajan raportti Nizzasta
Uutisvideot: Toimittajan raportti Nizzasta

Ylen kirjeenvaihtaja Annastiina Heikkilä sanoo, että tunnelma Nizzassa on erittäin järkyttynyt verisen joukkomurhan jälkeen.

– Kaupunkilaiset ovat äärimmäisen järkyttyneitä ja tunnelma on hyvin surullinen. Tuntuu, että tämän iskun murhaavaa mittakaavaa on yhä vaikeaa käsittää, Heikkilä kuvaa tunnelmia.

Nizzalaiset ovat myös äärimmäisen vihaisia siitä, että Ranskassa tehtiin jälleen yksi isku, joka kohdistui summittaisiin sivullisiin. Verilöylyssä kuoli erityisen paljon lapsia, enemmän kuin aiemmissa iskuissa.

– Enemmän kuin joka kymmenes noista kuolleista oli lapsia, Heikkilä muistuttaa.

Muuten Nizzassa on Heikkilän mukaan ollut hyvin hiljainen päivä ja kadut ovat autioita. Rantakatu ja sen lähikadut ovat olleet aidattuja, kun uhreja on kuljetettu pois ja rikospaikkatutkinta on jatkunut. Aseena käytetty kuorma-auto vietiin pois vasta illansuussa.

Tekijästä ei ole tihkunut illan aikana kovinkaan paljon uusia tietoja.

– Häntä on kuvattu epävakaaksi, agressiiviseksi, ja hänet on liitetty väkivaltarikoksiin. Terroriyhteyksistä ei kuitenkaan ole vielä ollut tietoja.

– Myös iskun motiivi on yhä epäselvä. Vaikka isku oli kuin terroristien oppikirjasta, ei kuitenkaan tiedetä, onko kyseessä järjestetty isku vai yksittäinen epävakaa henkilö, Heikkilä kertoo.

Joka tapauksessa iskun vaikutukset ovat Heikkilän arvion mukaan laajoja Ranskassa. Sillä on sekä poliittisia että laajemmin yhteiskunnallisia vaikutuksia.

– Nyt on jo sanottu, että hätätilalakia jatketaan kolmella kuukaudella. Samoin sen täytäntöönpanoa mietitään tarkemmin. Tänään on myös kuulunut jo kovia poliittisia puheenvuoroja varsinkin koko oikealta laidalta.