Tutkija Turkin tapahtumista: Kuluva yö on ratkaiseva

Turkissa on käynnissä sotilasvallankaappausyritys. Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta sanoo, että osa asiantuntijoista on spekuloinut asialla jo viimeisen vuoden ajan.

Kotimaa
Toni Alaranta.
Toni Alaranta.Yle

Kuluva yö on ratkaiseva Turkin sotilasvallankaappausyrityksessä, sanoo Turkin sisä- ja ulkopolitiikkaan perehtynyt vanhempi tutkija Toni Alaranta Ulkopoliittisesta instituutista.

– Se selviää varmaan yön aikana, löytyykö lojaaleja joukkoja, jotka olisivat valmiita aseellisesti puolustamaan [nykyistä] hallintoa. Tällä hetkellä ei siltä näytä, Alaranta sanoi Ylelle lauantaiyönä puoli yhden aikoihin.

Hän pitää tilannetta hyvin vaarallisena muun muassa siksi, että hallituspuolue AKP:n johtohahmot ovat antaneet julkisia kommentteja, joissa he ovat pyytäneet kannattajiaan kaduille vastustamaan vallankaappausyritystä.

– Tässä eletään jännittyneitä tunteja.

Turkin armeija on antanut lausunnon, jossa se kertoo ottaneensa maassa vallan. Pääministeri Binali Yildirim puolestaan on vahvistanut, että osa armeijasta on ryhtynyt vallankaappaukseen.

"Kansa on hyvin kahtiajakautunut"

Mikäli yritys onnistuu, kyseessä olisi varsinainen sotilasvallankaappaus Turkissa 36 vuoteen, Alaranta toteaa. Osa asiantuntijoista on hänen mukaansa spekuloinut asialla viimeisen vuoden ajan.

– On ollut paljon merkkejä siitä, että poliittinen tilanne on nyt niin kärjistynyt ja ristiriidat ovat niin korkealla. Tällaisessa tilanteessa armeija on aiemminkin kaapannut vallan Turkissa.

Kansa on hyvin kahtiajakautunut. Tässä tulee hyvin pitkät jakolinjat turkkilaiseen yhteiskuntaan, kävi miten hyvänsä.

Toni Alaranta

– Nyt jää nähtäväksi, onko koko armeija mukana ja ovatko poliisivoimatkin vai tuleeko tähän mukaan myös armeijan sisällä olevaa taistelua.

Onko armeijalla kansan laaja tuki takanaan?

– Se on hyvin oleellinen kysymys. Nyt pitää muistaa, että kansa on hyvin kahtiajakautunut, Toni Alaranta vastaa kysymykseen.

– On todella fanaattisia [presidentti Recep Tayyip] Erdoganin ja AKP-puolueen ihailijoita ja kannattajia ja toisaalta yhtä fanaattisia Erdoganin ja AKP-puolueen vihaajia. Tässä tulee ilman muuta hyvin pitkät jakolinjat turkkilaiseen yhteiskuntaan, kävi miten hyvänsä.

Alarannan mukaan Turkissa on varauduttava nyt myös levottomuuksiin. Yöllä kello yhden maissa silminnäkijät kertoivatkin, että Turkin armeijan helikopterit ovat avanneet tulen pääkaupungin Ankaran yllä.