Hyppää sisältöön

Maailmalla tuomitaan Turkin vallankaappausyritys

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg vaatii kunnioitusta demokratiaa kohtaan. Useat maat ovat tuominneet Turkin armeijan vallankaappausyrityksen.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg Varsovan huippukokouksessa heinäkuussa 2016. Kuva: Jacek Turczyk / EPA

Monet maailman johtajat ovat kommentoineet tuoreeltaan Turkissa meneillään olevaa vallankaappausyritystä. Armeija ilmoitti ottaneensa vallan maassa, mutta vallankaappaus näyttää epäonnistuneen.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kehottaa kaikkia osapuolia kunnioittamaan Turkin vaaleilla valittua hallitusta. Lisäksi Obama toivoo lausunnossaan, että Turkissa pidättäydyttäisiin väkivallan käytöstä.

Väkivallalta ei ole kuitenkaan vältytty: Vallankaappausta yrittävien sotilaiden ja hallituksen puolella olevien turvallisuusjoukkojen kerrotaan tulittaneen toisiaan ja siviilejäkin on uutistoimistotietojen mukaan ammuttu.

Myös Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry painottaa, että Yhdysvallat tukee Turkin hallitusta. Kerry kertoo puhuneensa puhelimessa Turkin ulkoministerin kanssa. Hänen mukaansa Yhdysvallat tarkkailee Turkin tilannetta hyvin huolestuneena.

Naton Stoltenberg: Demokraattisia instituutioita kunnioitettava

Moni muukin maa on tuominnut Turkin hallitusta vastaan suunnatun hyökkäyksen. Esimerkiksi Kreikka on ilmaissut tukensa Turkin hallitukselle ja Saksa on vaatinut, että demokraattisia instituutioita on kunnioitettava.

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg peräänkuuluttaa niin ikään demokratian kunnioittamista.

– Vaadin rauhaa ja hillintää sekä täyttä kunnioitusta Turkin demokraattisia instituutioita kohtaan, sanoo Stoltenberg uutistoimisto AFP:lle. Hän kutsuu Nato-maa Turkkia arvostetuksi liittolaiseksi.

.
.