1. yle.fi
  2. Uutiset

Video: Huumediilerin poika otti kameran aseekseen Riossa

Mauricio Hora taisteli valokuvilla koti-favelaansa uhannutta olympialaishanketta vastaan ja onnistui. Nyt Rio de Janeiron uudistetun sataman läheisyydessä sijaitsevaa kukkulaa uhkaa maan hinnan nousu.

urheilu
Uutisvideot: Vastarintaa valokuvilla Riossa
Uutisvideot: Vastarintaa valokuvilla Riossa

Rio de Janeiron vanhimman favelan Morro da Providêncian tunnistaa jo kaukaa. Köysiratahissi kiipeää ylös sen satojen hökkelien värittämää kukkulaa. Gondolit kuljettavat ihmisiä kaupungin uudistetulta satama-alueelta slummin yli Rion keskusasemalle.

Kukkulan huipulle rakennetusta Casa Amarela -kulttuurikeskuksesta aukeaa henkeä salpaava näkymä Guanabara-lahdelle.

Valokuvaaja Mauricio Hora osoittaa talon kattoterassilta kohti satamaa. Hän kertoo paikan olleen muinoin yksi Rion tärkeimmistä orjasatamista.

Ensimmäinen favela

Morro de Providência on yksi maan tärkeimmistä afro-brasilialaisen historian merkkipaikoista. Täällä soitettiin kaupungin ensimmäiset kaupalliset sambat, ja Afrikasta tuodut orjat harjoittivat tanssia muistuttavaa itsepuolustuslajia capoeiraa. Morro de Providênciasta juontaa myös sana ”favela”, joka nykyisin viittaa Rion kukkuloilla kohoaviin hökkelikyliin.

Mauricio Hora kulttuurikeskus Casa Amarelan edessä.
Mauricio Hora kulttuurikeskus Casa Amarelan edessä Morro de Providêncian favelassa.Heidi Lipsanen / Yle

Providência perustettiin Morro de Favela -nimellä vuonna 1897, kun Koillis-Brasiliassa käydyn Canudon sodan voittaneet veteraanit saapuivat kapunkiin maatilkun toivossa. He asettuivat kukkulalle, jonka rinteillä kasvoi samaa favela-nimistä kasvia, johon veteraanit olivat törmänneet sotiessaan itsenäiseksi pyrkivää uudisasukasjoukkoa vastaan Canudossa.

Näköalahissistä häätöuhka asukkaille

Kun Rio valittiin 2000-luvun lopussa jalkapallon MM-kisojen ja kesäolympialaisten isäntäkaupungiksi, halusivat päättäjät modernisoida myös Morro da Providêncian. Sen uusitulta satama-alueelta tuli päästä favelan kukkuloille - ja etenkin niiden yli - köysiratahissillä ja maanpintaa kiipeävällä näköalahissillä.

Näköalahissi olisi ollut kohtalokas alueen asukkaille. Kaupunki olisi tuhonnut kolmanneksen favelan hökkeleistä avatakseen hissin käyttäjille upeat näkymät satamaan. Monet hökkelit oli jo numeroitu tuhottaviksi, mutta valokuvaaja Mauricio Hora kumppaneineen ryhtyi vastustamaan kaupungin päätöstä.

– Jotkut sanovat, että kamera on aseeni, Mauricio Hora sanoo.

– Isäni oli huumerikollinen – minä valitsin toisenlaisen aseen.

Kuvilla kaupunkia vastaan

Mauricio kuvasi ryhmänsä kanssa 200 potrettia favelan asukkaista ja liimasi ne hökkelitalojen seiniin.

Taideprojekti sai kansainvälistä huomiota. Lopulta näköalahissihanke peruttiin tuomioistuimen päätöksellä vuonna 2013 ja Morro de Providência sai pelkän köysiratahissin.

Se avattiin jalkapallon MM-kisojen aikana heinäkuussa vuonna 2014. Yli 600 perheen häädön sijasta 140 joutui jättämään kotinsa.

Mauricio sanoo, ettei hänellä ole mitään olympialaisia vastaan. Häntä vain harmittaa tapa, jolla kaupunki käsittelee favelan asukkaita.

– Olemme sitä kansan osaa, joka ei pääse osallistumaan suurtapahtumiin. Laiminlyönti ruokkii väkivaltaa.

– Rakennustyöt ja köysirata ovat nostaneet maan arvoa. Parempiosaisten on helppo tulla ja ostaa kodit huonompiosaisten alta, hän päivittelee.

Lue seuraavaksi