Soini: Suomi kunnioittaa ja tukee vaaleilla valittuja hallituksia – kaappausyritys oli yllätys

Ulkoministeri Timo Soini kehottaa Turkissa olevia suomalaisia olemaan yhteydessä omaisiinsa ja pysymään sisätiloissa poissa paikoista, joissa riskinä on joutua tekemisiin vallankaappauksen kanssa tavalla tai toisella.

Ulkomaat
Timo Soini
Timo SoiniJarno Kuusinen / AOP

Sotilasvallankaappauksen yritys on ulkoministeri Timo Soinin (ps.) mukaan aina ainakin jossain määrin yllätys.

– Sehän on tietysti tiedetty, että Turkin sisäpoliittinen tilanne on aika ajoin ollut haastava. Oli vaalitulos, joka ei ensin johtanut oikein hallituksen muodostamiseen, sitten toinen kierros johti, mutta siellä on ollut hallituksessa turbulenssia ja ministereitä vaihtunut. Mutta itse tällainen kaappausyritys on kuitenkin kaikessa dramaattisuudessaan yllätyksellinen, Soini arvioi.

Ulkoministeri ja pääministeri Juha Sipilä (kesk.) keskustelivat Turkin tilanteesta heti aamusta.

– Yhdessä kävimme läpi ja totesimme nämä periaatteelliset asiat, mitkä ovat Suomelle aina tärkeitä, että vallat vaihtuvat vaaleissa ja demokratiassa, ja tätä pitää kunnioittaa. Tietysti tämä tilanne on ollut epäselvä yön aikana, ja sen yksityiskohtiin on vaikea mennä, koska kaikkea ei tiedetä. Mutta Suomen kanta on selvä: me kunnioitamme ja tuemme vaaleilla valittuja hallituksia, Soini sanoo.

– Väkivalta on aina väärä tapa ajaa asioita ja poliittista agendaa, hän myös toteaa.

Suomi osallistuu tilanteen selvittämiseen osana kansainvälistä yhteisöä.

– Turkki on merkittävä valtio, ja sen vakaus on äärimmäisen tärkeää. Suomi omalta osaltaan on mukana kansainvälisen yhteisön toiminnassa, jotta tilanne saadaan hallintaan. Tässä tietysti varmaan jälkipuinti tulee olemaan ankaraa, ja siinäkin on sitten hyvä muistaa nämä ihmisoikeudet, kun sekin aika tulee, hän sanoo.

Hän kuitenkin muistuttaa, että tilanne on edelleen kesken.

– Tässä täytyy saada täysi selvyys siitä, mitä on tapahtunut, ja se myöskin vaikuttaa johtopäätöksiin. Mutta kun tällaista tapahtuu, niin huolestuttava ja vakava tilanne on yleisellä tasolla. Kyllä tämäntyyppiset tapaukset aivan Euroopan porteilla – ja kun katsoo Syyrian tilannetta ja ylipäätään Turkin roolia, joka on merkittävä ja iso kansakunta – niin vakauden ja demokratian viestien pitää olla ne päällimmäiset. Perusviesti pitää olla se, että kansanvalta voittaa väkivallan.

Suomalaisia maassa ainakin 1 500

Ulkoministeri on epävakaan tilanteen vuoksi huolissaan myös maassa parhaillaan olevista suomalaisista.

– Nyt näyttää siltä, että tämä vallankaappausyritys ei onnistu, mutta kuitenkin tässä on vielä vaaratilanteita olemassa. Minua tietysti askarruttaa yleisen vakauden, turvallisuuden ja ihmisoikeuksien toteutumisen rinnalla suomalaisten asema.

– Istanbul on hyvin iso kenttä, josta yhteyksiä on kaikkialle maailmaan ja jota käytetään tällaisena keskuspaikkana. Monen matka tässä nyt keskeytyy ja jää tekemättä, että kehotan nyt vain rauhallisuuteen kaikinpuolin.

Matkustusilmoituksen tehneitä suomalaisia on Turkissa noin 1 500, ja kokonaisuudessaan Turkissa olevien suomalaisten määrä on vielä tätäkin suurempi. Maassa olevia suomalaisia ulkoministeri kehottaa olemaan yhteydessä omaisiinsa ja pysymään sisätiloissa poissa paikoista, joissa riskinä on joutua tekemisiin vallankaappauksen kanssa tavalla tai toisella.

– Ulkoministeriö ja meidän Ankaran lähetystömme koko ajan päivystää ja antaa tietoa ja vastaa kaikkiin kysyksiin, mitä suinkin on mahdollista. Tilannetta seurataan jatkuvasti.