Tämän tiedämme Turkin vallankaappausyrityksestä nyt

Kapinallisten sotilaiden mielestä Erdoğanin hallitus on antanut uskonnolle liian suuren roolin valtion hallinnossa

Turkki
Poliisit vartioivat aamupäivän liikennettä Istanbulissa 16. heinäkuuta.
Poliisit vartioivat aamupäivän liikennettä Istanbulissa 16. heinäkuuta.EPA

Olemme lopettaneet tämän artikkelin päivittämisen. Uusi pikakooste tilanteesta tässä jutussamme.

*Joukko Turkin armeijan sotilaita *aloitti myöhään perjantaina vallankaappausyrityksen.

*Aamun aikana alkoi näyttää siltä, että kaappaus on epäonnistumassa. *Viranomaisten mukaan ylisata kapinallista sotilasta on tapettu ja yli 2 800 pidätetty. Lisäksi kerrotaan kuolleen yli 40 poliisia ja 50 siviiliä. Joidenkin tietojen mukaan kuolleiden luvut ovat paljon suurempia.

Kuitenkin vielä ennen puoltapäivää kuului ammuskelua sisäministeriön rakennuksesta, ja samaan aikaan kerrottiin, että kapinalliset olivat ottaneet vangeiksi useita asevoimien johtomiehiä. Aiemmin armeija kertoi vapautteensaasevoimien esikuntapäällikön Hulusi Akarin hyökkäyksessä Akincin lentotukikohtaan. Hän oli jäänyt vangiksi kaappauksen alkutunteina.

Kapinalliset ovat nimenneet itsensä Rauha kotimaassa -ryhmäksi. Heidän mukaansa Recep Tayyip Erdoğanin hallitus on rapauttanut maan perusperiaatteen, joka edellyttää, että valtio ja uskonto pidetään erillään.

*Pääkaupungissa Ankarassa *kapinalliset ovat käyttäneet helikoptereita ja panssarivaunuja, ja sotilaskoneet ovat lentäneet Ankaran taivaalla. Parlamenttitalo on saanut ainakin yhden osuman pommista, ja tiedustelupalvelun päämajaan on hyökätty raskain asein.

Istanbulissa kapinalliset sulkivat keskeiset sillat. Tulitusta ja räjähdyksiä kuultiin myös lentokentällä.

Kapinalliset määräsivät osittaisen ulkonaliikkumiskiellon. Erdoğan sen sijaan on kehottanut kansalaisia kaduille ja lentokentille tukemaan hallitusta, mitä monet ovat noudattaneet. Erdoğanin AKP-puoluetta äänesti viime syksyn vaaleissa lähes puolet turkkilaisista.

*Paikoin on syntynyt yhteenottoja *siviilien ja kapinallisten sotilaiden kesken. Niissäkin on loukkaantunut ihmisiä.

*Erdoğan tuli *yöllä Istanbuliin Marmariksen merenrantakaupungista, jossa hän oli lomailemassa. Hänen mukaansa hänen hotelliaan oli pommitettu hänen lähtönsä jälkeen.

*Erdoğan syyttää *kaappauksesta Fethullah Gülenille uskollisia joukkoja. Gülen on Erdoğanin kanssa riitaantunut entinen liittolainen, joka elää maanpaossa Yhdysvalloissa. Gülenin edustajat ovat kiistäneet syytökset ja tuominneet kaappausyrityksen.

*Turkki harkitsee kuolemanrangaistuksen palauttamista, *sanoo pääministeri Binali Yıldırım. Hänen mukaansa asiasta keskustellaan jo lauantaina perustuslakineuvostossa.