1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lentokentällä yöpynyt suomalainen: Laukauksia, hävittäjiä ja panssariajoneuvoja

Eilen Atatürkin lentokentälle laskeutunut suomalainen ei päässyt lentokentältä Istanbuliin vaan lähtee jo tänään takaisin kotiin.

Kotimaan uutiset
Istanbulin Atatürkin lentokenttä avattiin jälleen lauantaina vallankaappausyrityksen jälkeen.
Istanbulin Atatürkin lentokenttä avattiin jälleen lauantaina vallankaappausyrityksen jälkeen.Reuters

Istanbulin lähistöllä olevat suomalaiset kertovat tilanteen epävarmuudesta ja turvattomuudesta.

Tukholmassa asuva Tommi Anttila on viettänyt koko yön Istanbulin Atatürkin lentokentällä. Anttila saapui Istanbuliin illalla yhdentoista aikaan ja sai heti puhelun kaveriltaan.

– Kaverini soitti, että täällä on tapahtunut jotakin. Jossakin oli lukenut, että sillat ovat kiinni Istanbulissa ainakin toiseen suuntaan. Mutta sitten tuli tieto, että täällä on todennäköisesti yritetty sotilasvallankaappausta.

Anttilan mukaan aluksi kukaan ei tiennyt lentokentällä asiasta mitään, mutta pian tuli käsky tulla sisälle äkkiä. Pian Anttila huomasi, että kentän ulkopuolellakin alkaa tapahtua.

– Ensin mietin, että olivatko nuo laukaisuja… Mutta sitten kun kuulin ääniä toisen kerran, niin kyllä ne siltä kovasti kuulostivat. Ja lentokentän edellä oli jotakin panssarivaunuja.

Anttila jäi yöksi lentokenttähotelliin, jonka huoneet olivat täynnä mutta aulan sohvat käytettävissä. Anttilan mukaan jonkinlainen räjähdys kuului myös hotellille.

– Kun hävittäjät lensivät hirveän matalalla lentokentän yli – ilmeisesti juuri siihen aikaan, kun [presidentti Recep Tayyip] Erdoğan tuli Istanbuliin – jotkut niistä taisivat rikkoa äänivallin. Silloin pelästyin aika paljon.

Jos ei osannut turkkia, oli vaikea saada tietoa

Anttilan mukaan lentokentän henkilökunta vaikutti yllättyneeltä ja hätääntyneeltä.

– Jos ei olisi osannut turkkia, olisi ollut aika haastavaa saada tietoa tapahtuneesta. Olisi huomannut, että jotakin täällä tapahtuu, mutta ei olisi tiennyt, mitä.

Telia Companyllä työskentelevä Anttila sai yrityksen Istanbulin-toimistosta päivityksiä tilanteesta. Tieto kulki yritysturvallisuuden Whatsapp-viestiketjussa. Muuten hän ei ole saanut kovin paljon tietoa.

– Mutta mobiiliverkko ja viestintävälineet ovat toimineet, vaikka usein tämän tapaisissa tilanteissa sosiaalinen media on suljettu.

Anttila kertoo, että Atatürkin lentokentällä näkyi myös joukko ihmisiä heiluttelemassa Turkin lippuja.

– Lentokentän porteilla oli jonkinlainen panssarivaunu ja väkijoukko,mutta se ei selvinnyt, mitä se teki siellä ja kumpaa osapuolta se edusti siellä. No, Erdoğanhan oli kehottanut menemään kadulle vastustamaan kaappausta.

Ihmiset kiipesivät armeijan tankin päälle Istanbulissa 16. heinäkuuta.
Ihmiset kiipesivät armeijan tankin päälle Istanbulissa 16. heinäkuuta.EPA

Lentokenttä käytössä mutta lennot myöhässä

Lauantaiaamuun mennessä metrot ovat alkaneet kulkea, ja takseja on tullut jälleen lentokentän edustalle. Anttilan työpaikan paikallinen henkilökunta kuitenkin suosittelee, etteivät ihmiset liikkuisi tänäänkään mihinkään, joten hän palaa takaisin Tukholmaan vierailematta Istanbulin keskustassa.

Nimettömänä pysyttelevät suomalainen mies ja hänen turkkilainen tyttöystävänsä ovat olleet tämän kotipaikkakunnalla Çorlussa, noin tunnin ajomatkan päässä Istanbulista. Vaikka Çorlu on heidän mukaansa rauhallinen, he ovat olleet kotona jumissa suljettujen teiden ja tilanteen vaarallisuuden vuoksi.

Pariskunta on seurannut tilannetta televisiosta koko yön mutta ovat saaneet melko vähän tietoa asiasta. Pariskunnan lennon Suomeen on määrä lähteä tänään, mutta lento on myöhässä. Heidän mukaansa tieto linja-autoliikenteestä on ollut epäselvä.

Suomen Turkin-suurlähetystö kehottaa välttämään kaikkea tarpeetonta matkustamista Turkkiin.

Ihmiset odottavat lentoliikenteen käynnistymistä Atatürkin lentokentällä Istanbulissa 16. heinäkuuta.
Ihmiset odottavat lentoliikenteen käynnistymistä Atatürkin lentokentällä Istanbulissa 16. heinäkuuta.Reuters
Lue seuraavaksi