Suomalainen Istanbulissa: Hävittäjien ja konetuliaseiden äänet maalasivat koko yön

Turkissa asuvan suomalaisprofessorin mukaan Istanbul vaikuttaa jo rauhoittuneen yöhön verrattuna. Matalalla lentävien hävittäjien ja konetuliaseiden äänten lisäksi moskeijoista kutsuttiin yöllä ihmisiä kaduille.

Turkki
Bosporinsalmen silta.
Bosporinsalmen silta 16. heinäkuuta Istanbulissa.Reuters-TV

Istanbulissa turkkilaisen vaimonsa kanssa asuva suomalainen professori Jussi Parikka kertoo, että Istanbulin aamu on vaikuttanut jo rauhalliselta. Parikka asuu parin kilometrin päässä keskustasta.

– On ollut aika hiljaista, kuuluu jo lintujen laulua. Istanbul vaikuttaa rauhoittuneen, Parikka kertoi aamulla Ylen lähetyksessä.

Parikka ei lähtenyt kaduille, mutta kotiin asti kuuluivat jatkuvasti yön tapahtumien äänet.

– Ääniraita maalasi koko yön tunnelmaa. Matalalla lentävät hävittäjät värisyttivät ikkunoita, jatkuva konetuliaseiden ääni pariltakin suunnalta ajoittain, lähinnä sillan suunnalta. Moskeijat alkoivat kuuluttaa rukouskutsua ja kutsua ihmisiä kaduille. Monet menivätkin kaduille, erityisesti hallituksen tukijat.

Parikka itse sekä hänen ystävänsä Turkissa järkyttyivät vallankaappausyrityksestä.

– Yllätti toki itseni ja ystävät. Ilta oli aivan normaali, hiljainenkin Istanbulin ilta. Tämä oli odottamatonta, minkä takia nyt? Kaikki odottivat, että sotilasvallankaappausten aika Turkissa on ohi, vaikka pari vuotta onkin ollut sisäpoliittisesti erityisen levotonta.

– Monen mielessä on, mitä seuraavaksi. Mitä se tulee tarkoittamaan Turkin sisäpolitiikalle? Se on seuraava asia, mikä tulee monia huolestuttamaan.

Yhteydenpito ja tiedonsaanti ovat Parikan mielestä toimineet nyt poikkeavankin hyvin.

– Usein kun Turkissa tapahtuu jotain, ensimmäisenä sosiaalinen media hidastuu niin, ettei sitä pysty käyttämään. Tv-lähetykset katkaistaan tai sensuroidaan. Nyt on tullut yllättävän paljon tietoa ja pystyn käyttämään sosiaalista mediaa, Jussi Parikka kertoo.