Suomalaismatkailija: Lomakohteessa jo rauhallista, yöllä kaksi mielenosoitusta

Turkissa parhaillaan olevan Matti Uotisen mukaan ulkoministeriö ja matkatoimisto ovat pitäneet lomalaiset hyvin ajan tasalla tilanteesta.

Turkki
Aamu valkenee Istanbulissa.
Reuters-TV

Alanyan lähistöllä Avsallarissa lomaileva Ylen työntekijä Matti Uotinen seurasi yöllä hotellin ikkunoista, kun väkijoukko osoitti mieltään kadulla. Alanya on suomalaistenkin suosima lomakohde Turkin etelärannikolla.

– Täällä alkoi tuossa kahden maissa hotellin ulkopuolelta kuulua erikoisia ajoneuvojen ääniä, eli äänimerkkiä annettiin ja huutoja. Ensimmäinen hallitusta tukeva mielenosoitus alkoi kahden aikaan, Uotinen kertasi yön tapahtumia aamulla.

Kapinoivat sotilaat yrittivät yöllä vallankaappausta Turkissa. Etelärannikolla sijaitsevassa lomakohteessa virkavaltaa ei kaduilla kuitenkaan näkynyt, vaan ulkona mieltään osoittivat tavalliset kansalaiset.

– Siellä ihmiset kävelivät lippujen kanssa, ja tietysti liikenne tukkeutui, ja osittain ihmiset autoista kannattivat hallitusta. Sitten meni vähän aikaa, ehkä noin tunti, kun tuli vähän tarkempaa tietoa Ankarasta ja Istanbulista, että siellä ilmeisesti ollaan vähän pääsemässä niskanpäälle, niin tuli toinen vähän isompi kulkue ja isompi mekkala, hän kuvailee.

– Toisaalta, kun siirtyi kadulta tuonne rannan puolelle, niin siellä oli ihan normaali lomameininki – ei ollut mitään levottomuuksia eikä muuta. Sen yöllisen tapahtuman jälkeen tilanne rauhoittui tuossa pääkadullakin. Nyt kun aamulla seurattiin tilannetta, niin täällä ei oikeastaan huomaa asiasta mitään.

Tiedonkulku on toiminut etelässä

Tietoa tapahtumien kulusta on saanut paikalla suhteellisen hyvin.

– Keskiyöllä rupesin saamaan tietoa tekstiviesteillä, että täällä on näin käynyt. En itse seurannut televisiota silloin, mutta sitten rupesin katsomaan ja tunnustelemaan tilannetta paikanpäällä, Uotinen sanoo.

Uotisen mukaan kansallinen televisiokanava pimeni nopeasti, mutta uutisia pystyi hotellilla seuraamaan esimerkiksi CNN:n ja BBC:n kanavien kautta.

Ulkoministeriö ja matkatoimisto ovat myös pitäneet matkailijat ajan tasalla tilanteesta.

– Tein heti yöllä ulkoministeriölle matkustusilmoituksen, niin sieltä rupesi heti tulemaan tietoa, ja matkatoimisto laittoi kanssa heti yöllä viestiä. Se on toiminut todella hyvin. Nyt käytännössä odotellaan ja pysytään hotellissa ja katsotaan, miten tilanne kehittyy, Uotinen sanoo.