Erdoğan syyttää kaappausyrityksestä entistä liittolaista, nykyistä verivihollista

Fethullah Gülen oli vielä 1990-luvulla Turkin toiseksi vahvin mies. Nyt hän elää maanpaossa Yhdysvalloissa, ja Erdoğan on toistuvasti syyttänyt häntä vallankaappauksen hautomisesta.

Turkki
Vuonna 2014 julkaistu valokuva Fethullah Gülenista hänen asunnossaan Yhdysvalloissa.
Vuonna 2014 julkaistu valokuva Fethullah Gülenista hänen asunnossaan Yhdysvalloissa.Selahattin Sevi / EPA

Presidentti Recep Tayyip Erdoğan syyttää perjantaii-iltana alkaneen allankaappausyrityksen suunnittelusta Fethullah Gülenia, joka elää maanpaossa Pennsylvaniassa Yhdysvalloissa. Pääministeri Binali Yıldırım sanoi lauantaina, että jos jokin maa tukee Gülenia, se on sodassa Turkin kanssa.

Turkin hallitukselle työskentelevän asianajajan Robert Amsterdamin mukaan Turkin tiedustelupalvelulla on viitteitä Gülenin suorasta sekaantumisesta kaappauksen valmisteluun. Amsterdam sanoo yrittäneensä toistuvasti varoittaa Yhdysvaltain viranomaisia Gülenin aiheuttamasta uhasta.

Gülenin aatteita Yhdysvalloissa ajava Yhteisten arvojen liitto on kiistänyt syytökset ja tuominnut vallankaappausyrityksen. Liitto sanoo tiedotteessaan näin:

"Yli 4o vuoden ajan Fethullah Gülen ja Hizmet-liike ovat edistäneet rauhaa ja demokratiaa. Olemme johdonmukaisesti tuominneet sotilaiden puuttumisen politiikkaan. Olemme huolissamme turkkilaisten ja muiden Turkissa nyt olevien ihmisten turvallisuudesta. Erdoğanin tukijoiden väitteet liikkeestämme ovat äärimmäisen vastuuttomia."

Gülenin kohtaloksi koitui liian vahva asema

Fethullah Gülen vuonna 2014 Yhdysvalloissa.
Fethullah Gülen.Selahattin Sevi / EPA

Gülen on uskonoppinut, imaami, joka alkoi miltei puoli vuosisataa sitten saada kannattajia aatteelleen. Se sai nimekseen Hizmet eli "palvelus".

Aate yhdistää islamilaista mystiikkaa demokratian, koulutuksen, tieteen ja uskontojen välisen vuoropuhelun korostamiseen.

Erdoğan ja Gülen olivat alkujaan liittolaiset, ja Gülenia kutsuttiin Turkin toiseksi vahvimmaksi mieheksi. Siitä syntyivät ainekset valtakamppailuun, joka viilensi ja sitten suorastaan kuumensi tunteet siihen pisteeseen, että Gülen pakeni Turkista 1990-luvun lopussa.

Erdoğan on toistuvasti syyttänyt Gülenia Turkin politiikan ohjailuyrityksistä valtameren takaa ja suoranaisista yrityksistä rakentaa Turkkiin rinnakkaisia oikeus-, koulutus- ja muita perusjärjestelmiä. Turkissa on usein pidätetty hänen kannattajiaan. Joukossa on tuomareita ja päätoimittajia, joiden luotsaamat lehdet on samalla lakkautettu.

Turkki ei usko Gülenin hiljaiseloon

Gülen jatkaa syrjäänvetäytynyttä elämää Yhdysvalloissa ja antaa äärimmäisen harvoin lausuntoja. Häntä vastaan on käyty poissaolevana useita oikeudenkäyntejä, ja Turkki on vaatinut hänen luovuttamistaan.

Gülen on nyt 75-vuotias. Hänen kerrotaan viettävän päivänsä mietiskellen huoneessa, jossa hyllyt ovat täynnä kirjoja ja niiden välissä lasiruukuissa eri puolilta Turkkia tuotua multaa.

Hänen liikkeellään on miljoonia kannattajia sekä kouluja ja muuta toimintaa yli 150 maassa. Turkissa liike on ylläpitänyt muun muassa yliopistoja ja sairaaloita. Tämän päivän turkkilaisista arviolta kymmenen prosenttia on liikkeen tukijoita.