Strategiatutkija Turkin vallankaappausyrityksestä: Sotii Naton arvomaailmaa vastaan

Vallanvaihdosta yrittäneet sotilaat eivät saaneet riittävää tukea, näkee kapteeni Juha Kukkola.

Turkki
Maanpuolustuskoreakoulun strategian opettaja Juha Kukkola.
Maanpuolustuskorkeakoulun strategian opettaja Juha Kukkola.Yle

Maanpuolustuskorkeakoulun strategian opettajan, kapteeni Juha Kukkolan mukaan sotilasliitto Nato suhtautuu selvän kielteisesti Turkin vallankaappausyritykseen.

– Nato on turvallisuusyhteistyöjärjestö, mutta myös arvojärjestö, jossa demokraattiset arvot ovat tärkeässä asemassa. Sotilasvallankaappaus ei näin sovi Naton arvomaailmaan, ja se pyrkii vaikuttamaan, etteivät tällaiset tapaukset olisi mahdollisia, Kukkola sanoo.

Strategiatutkija arvelee, että Nato antaa tukensa Turkin nykyiselle hallinnolle ja sen joukoille poliittisia kanavia pitkin.

– Nato pyrkii viestittämään myös sotilasvallankaappauksen tekijöille, että tämä ei ole toivottua toimintaa, Kukkola uskoo.

Vallankaappausta ei suunniteltu loppuun asti

Kapteeni Juha Kukkolan mukaan Turkin vallankaappausyritys on noudattanut strategista kaavaa.

– Kun katsoo kohteita, mitä on pyritty ottamaan haltuun, niin puhutaan isoista kaupungeista, viestijärjestelmistä, tv-lähetysten ja radiolähennysten kaappaamisista sekä liikennekohteista, Kukkola selventää.

Turkista kantautuvien uutisten perusteella sotilasvallankaappaus on hiipumaan päin, eikä sillä ole pystytty syöksemään Turkin nykyistä hallintoa vallasta.

– Kyllä tätä on varmasti suunniteltu, mutta se kuinka nopeasti hallitusmielinen uutisointi pääsi takaisin eetteriin, kertoo siitä, että siinä ei ole kuitenkaan onnistuttu. Myöskään parlamenttia ja presidentin palatsia ei ole saatu haltuun, niin kuin on ehkä ollut alun perin tarkoitus, Kukkola arvelee.

Strategiatutkijan mukaan vallankaappausta yrittäneet sotilaat ennakoivat väärin hankkeelle saamansa tuen.

– Tässä vaikea vielä sanoa, missä tehty virhearvioita, mutta vaikuttaa siltä, että ei ole saatu mukaan kaikkia tarvittavia tahoja ja joukkoja sotilasvallankaappauksen tekemiseen. Todennäköisesti vallankaappauksen yrittäjät ovat laskeneet vähän väärin, että ketkä olisivat lähteneet mukaan, Kukkola sanoo.