Tausta: "Leka-Erdoğan" on sotinut upseereita vastaan jo vuosikymmeniä

Turkin presidentti uskoi taltuttaneensa kapinaliikkeen kolme vuotta sitten, kun yli 200 upseeria joutui tutkintaan ja heistä 17 tuomittiin elinkautiseen vankeuteen. Vallankaappausyritys kuitenkin todistaa, ettei operaatio "Ergenekon" tehnyt välejä selväksi.

Ulkomaat
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan puhui TRT Tÿrk -televisiokanavalla lauantaina 16. heinäkuuta.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan puhui TRT Türk -televisiokanavalla lauantaina 16. heinäkuuta.TRT / Reuters

Presidentti Recep Tayyip Erdoğan on joutunut taiteilemaan uskonnollisten piirien ja armeijan kanssa. Maallistunut upseerikunta pitää Erdoğanin Oikeus ja kehitys -puolue AKP:ta liian vanhoillisena.

Armoton valtataistelu upseerien kanssa on varjostanut Erdoğanin koko uraa.

Armeija sai erävoiton Istanbulissa

61-vuotias Erdoğan on georgialaistaustaisen rannikkovartijan poika Anatoliasta. Hänen vankkumattomin kannattajakuntansa on edelleen siellä eli Vähä-Aasiassa. Häntä kutsutaan siellä leikkisästi alueen historiaan viittaavalla lempinimellä "Sulttaani."

Erdoğan valmistui taloustieteilijäksi Marmaman yliopistosta ja lähti varhain mukaan politiikkaan. Hän oli aktiivinen Hyvinvointipuolueessa, jonka seuraaja AKP on.

Hän otti ensimmäisen kerran yhteen armeijan kanssa vuonna 1998, jolloin hän oli Istanbulin pormestarina. Hyvinvointipuolue kiellettiin, Erdoğan erotettiin ja tuomittiin neljäksi kuukaudeksi vankilaan uskonnollisen vihan lietsomisesta.

Armoton joukko-oikeudenkäynti

Hän aloitti maanalaisen työn ja perusti kolme vuotta myöhemmin AKP:n. Puolue oli jättimenestys jo syntyessään, voitti vaalit ja Erdoğan nimitettiin pääministeriksi 2003. Siitä lähtien hän on ollut Turkin johdossa pääministerinä ja vuodesta 2014 lähtien presidenttinä.

Erdoğan lupaa "puhdistaa" armeijan vallankaappausyrityksen jälkeen. Sitä hän yritti jo 2013 käydyssä oikeudenkäynnissä, jonka aikana yli 200 upseeria oli pidätettynä vallankaappauksen suunnittelusta epäiltynä. Turkin maa- ja ilmavoimien sekä laivaston komentajat erosivat tehtävistään.

Operaatiota kutsuttiin "Ergenekoniksi". Kovaotteista presidenttiä alettiin kutsua "Leka-Erdoğaniksi." Oikeus tuomitsi 17 upseeria elinkautiseen vankeuteen.

Turkin mellakkapoliisi hajotti mielensosoittajien joukkoa Ergenekon-oikeudenkäynnin aikana Istanbulissa elokuussa 2013.
Turkin mellakkapoliisi hajotti mielensosoittajien joukkoa Ergenekon-oikeudenkäynnin aikana Istanbulissa elokuussa 2013.Tolga Bozoglu / EPA

Uskonnolliset lakialoitteet epäonnistuneet

Erdoğan on kiistänyt junttaavansa Turkkiin islamin uskonnollisia arvoja. Hän sanoo sitoutuneensa Turkin valtion sekularismiin.

Puheissaan hän on kuitenkin usein vanhoillinen. Hänen vaimonsa peittää julkisissa tilaisuuksissa päänsä huivilla.

Erdoğan on muutaman kerran ajanut uskonnollisia lakimuutoksia, mutta epäonnistunut. Hän on muun muassa yrittänyt turhaan poistaa naisten huivikiellon valtion laitoksissa ja rajoittaa alkoholin myyntiä.

Lähteet: Reuters, AP, AFP, BBC