Pidätyksiä Nizzassa, järkytystä ja häpeää hyökkääjän synnyinkaupungissa

Islamistijärjestö Isis on ilmoittautunut hyökkäyksen järjestäjäksi, mutta todisteista siitä ei ole.

Ulkomaat
Ihmiset kerääntyivät Nizzan rantakadun läheisyyteen perjantai-iltana.
Ihmiset kerääntyivät Nizzan rantakadun läheisyyteen muistamaan iskussa kuolleita.Ian Langsdon / EPA

Nizzassa Ranskassa on pidätetty viisi ihmistä torstai-illan hyökkäyksen vuoksi. Viranomaiset eivät ole kertoneet pidätysten perusteita.

Uutistoimisto AFP:n mukaan yksi miehistä pidätettiin perjantaina ja neljä lauantaiaamuna. Myös perjantaina pidätetty hyökkääjän entinen vaimo on tiettävästi edelleen poliisin kuultavana.

Poliiseja Nizzassa 16. heinäkuuta.
Poliiseja Nizzassa 16. heinäkuuta.Reuters

Väkijoukkoon ajanut auto murskasi ihmisiä Nizzan rantabulevardilla kansallispäivän juhlissa. 84 ihmistä kuoli. Yli 200 loukkaantuneesta 52:n tila on edelleen kriittinen.

Nizzan rantabulevardi avattiin lauantaina. Aamun tunteina ihmiset ovat tuoneet sinne kukkakimppuja, kynttilöitä ja viestejä uhrien muistoksi. Ranskassa alkoi lauantaina kolmipäiväinen suruaika.

Surua ja hämmennystä hyökkääjän synnyinkaupungissa

Nizzassa iskenyt Mohamed Lahouaiej-Bouhlel oli kotoisin Tunisiasta Msakenin kaupungista, josta on muuttanut paljon ihmisiä Ranskaan, usein juuri Nizzaan. Heidän synnyinmaahansa lähettämien ansioiden vuoksi Msaken ei ole taloudellisesti yhtä pahassa pulassa kuin monet muut tunisialaiskaupungit.

Lahouaiej-Bouhlel muutti Nizzaan kaksikymmenvuotiaana nuorukaisena vuonna 2005. Synnyinkaupungissaan hän kävi viimeksi neljä vuotta sitten, kun siellä juhlittiin hänen sisarensa häitä. Hän oli myös kertonut vain päiviä ennen hyökkäystä, että hän suunnitteli uutta vierailua.

Tieto verityöstä on herättänyt Msakenissa järkytystä ja surua, mutta myös hämmennystä, sillä miehellä ei tiedetty olevan erityistä kiinnostusta islaminuskoon – jos se siis osoittautuu syyksi hänen tekoonsa.

Islamistijärjestö Isis ilmoittautui lauantaina hyökkäyksen innoittajaksi. Sen mukaan Lahouaiej-Bouhlel oli Isisin taistelukutsuun vastannut sotilas.

Isä myöntää pojan arvaamattomaksi ja väkivaltaiseksi

Isisin väitteen tueksi ei ainakaan toistaiseksi ole kerrottu löytyneen todisteita. Myös naapurit sekä Msakenissa että Nizzassa sanovat, ettei Lahouaiej-Bouhlel ollut koskaan osoittanut radikalisoitumisen merkkejä.

– Mohamed oli ihan tavallinen poika. Hän harrasti urheilua ja kävi salilla. Hän oli kyllä hyvin ylimielinen eikä välittänyt jutella naapuruston muille pojille, kertoo hänen serkkunsa.

Lahouaiej-Bouhlel in isä myöntää, että poika oli arvaamaton ja sai raivokohtauksia, mitä varten perhe oli vienyt hänet usein lääkäriin. Isäkin kuitenkin sanoo, ettei uskonto kiinnostanut poikaa lainkaan.

Ranskassa Lahouaiej-Bouhlel oli poliisin tiedossa väkivaltaisuuden ja varkauksien takia, mutta radikalisoitumisesta eivät viranomaisetkaan häntä epäilleet.

Msakenilaisia hävettää

Yksi tunteista, joka toistuu Msakenin asukkaiden haastatteluissa, on häpeä.

– Tuhansia msakenilaisia asuu Nizzassa ja saa sieltä elantonsa. Tällä tavoinko ranskalaisille piti maksaa takaisin ja juuri heidän kansallispäivänään? kysyi Lahouaiej-Bouhlelin entinen naapuri.

Nizzan ulkomaisten kuolonuhrien joukossa oli myös kolme tunisialaista. Kolme on kateissa, ja useita on loukkaantunut.

Lähteet: AFP, AP, Reuters