1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomen suurin sukuyhdistys kokoontuu Kotkassa

Mänttärien sukutapaamiseen Kotkaan odotetaan noin viittäsataa suvun jäsentä. Yhdistyksen sukutiedosto käsittää yli 60 000 henkilöä.

Kotimaan uutiset
Purjelaiva lähtee laiturista.
Petri Lassheikki / Yle

Suomen suurin sukuyhdistys kokoontuu viikonloppuna Kotkassa. Mänttärien sukutapaamiseen odotetaan noin viittäsataa suvun jäsentä. Yhdistyksen jäseniä asuu tällä hetkellä eniten Etelä- ja Pohjois-Kymenlaaksossa sekä pääkaupunkiseudulla.

Mänttärin Sukuyhdistys on perustettu vuonna 1934 Liikkalassa, nykyisen Kouvolan alueella. Suvun kantaisä on jäljitetty 1600-luvun alkuun Liikkalan kylään.

Mänttärien sukuyhdistyksen valtuuskunnan puheenjohtaja Anssi Paasivirta kertoo, että kantaisä, Tuomas Abrahaminpoika Mänttäri toimi valtiopäivämiehenä ja edusti Tukholmassa alueen talonpoikia. Paasivirran mukaan kantaisän tiedetään edustaneen säätyään siinä määrin huolellisesti, että aika ajoin Tukholmasta tuli pyyntöjä kotiväelle lähettää lisää rahaa, jotta edustustehtävät tulisivat hoidetuksi.

Suvussa lukuisia kuuluisuuksia

Paasivirta kertoo, että suvun suuri koko perustuu osaltaan siihen, että sukututkimus on tehty huolellisesti. Yhdistyksen sukutiedosto käsittää yli 60 000 henkilöä.

Suurin syy suureen kokoon on kuitenkin se,että sukuun synnytään, eli kaikki uudet mänttäriläiset ovat automaattisesti myös sukuyhdistyksen jäseniä. Yhdistyksen sääntöjen mukaan myös suvun jäsenten puolisot tulevat suvun jäseniksi.

Mies asettaa taulua esille näyttelyssä.
Teemu Salmela asettaa isänsä, Anssi Salmelan töitä esille Mänttärin suvun taidenäyttelyyn.Petri Lassheikki / Yle

Paasivirta kertoo, että esimerkiksi Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg on vaimonsa kautta mänttäriläisiä. Paasivirta nimeää formulamestari Mika Häkkisen sukuun kuuluvaksi äitinsä puolelta. Myös Nobel-palkitun kirjailija, Frans Emil Sillanpää kuuluu sukuun.

Suureen sukuun mahtuu paljon osaajia

Mänttärien suvun toiminta on aktiivista. Sukuyhdistys julkaisee muun muassa omaa jäsenlehteä, Niinipuuta. Se jaetaan 15 000 talouteen. Lehdellä on myös omat nettisivut. Paasivirta selittää aktiivisuutta sillä, että suureen sukuun mahtuu paljon eri alojen osaajia.

Joka neljäs vuosi järjestettävä sukujuhla on myös suuri ponnistus. Neljä vuotta sitten Myllykoskelle kokoontui yli kolmesataa suvun jäsentä ja kahdeksan vuotta sitten Haminan Bastionissa juhli noin tuhat mänttäriläistä. Kotkan sukujuhlan valmistelut aloitettiin jo viime vuoden puolella. Sukujuhlan oheisohjelmaan kuuluu muun muassa risteilyjä, taidenäyttely ja konsertteja.

Paasivirta kertoo, että aktiivisuus voi kummuta siitäkin, että sukuseuran toimintaa kehitetään jatkuvasti. Viikonlopun sukujuhlista on esimerkiksi suora videolähetys netissä. Näin nekin, jotka eivät itse pääse paikalle, voivat seurata tapahtumaa.

Lue seuraavaksi