Ranskan hälytysjärjestelmä ei toiminut: Nizzan iskusta varoitus kolme tuntia myöhässä

Kännyköihin suunniteltiin jalkapallon EM-kisojen alla sovellus varoittamaan mahdollisista terrori-iskusta. Nizzassa sitä olisi tarvittu, mutta varoitus jumiutui tekniseen vikaan.

Ulkomaat
Kuvankaappaus SAIP-sovelluksesta matkapuhelimessa.
Kuvankaappaus SAIP-sovelluksesta matkapuhelimessa.SAIP / Yle Uutisgrafiikka

Ranskassa viime kuussa käyttöön otettu kännykkäsovellus varoitti Nizzan kuorma-autoiskusta vasta kolme tuntia sen jälkeen, kun kymmenet ihmiset olivat murskaantuneet auton alle.

SAIP-sovellus otettiin käyttöön jalkapallon EM-kisojen alla. Kisoista selvittiin ilman pelättyjä iskuja, mutta kun sovellusta nyt olisi tarvittu, se ei toiminut, myöntää sisäministeriö. Se on kutsunut sovelluksen suunnittelijat hätäneuvotteluihin.

Sovelluksen tarkoituksena on antaa kännykkään varoitus, jos käyttäjän lähellä on tekeillä jotakin vaarallista tai epäilyttävää. Ensimmäinen varoitus lähti teknisen virheen vuoksi vasta perjantaina puoli kolmen jälkeen, kun isku oli alkanut ennen puoltayötä.

"Yhden miehen päätös loi kauhunäytelmän"

Nizzan mahdollisista turvallisuuspuutteista on syntynyt myös sisäpoliittista sanakopua. Entinen pääministeri, presidentin paikkaa tavoitteleva Alain Juppé sanoo, että verilöyly olisi ollut oikeilla toimenpiteillä vältettävissä.

Hallituksen edustajan Stephane Le Follin mukaan Juppé ei tiedä, mistä puhuu. Kansallispäivän ilotulitusta ja 30 000 ihmisen turvallisuutta valvomassa Nizzan rantabulevardilla oli 185 poliisia, santarmia ja sotilasta eli yhtä paljon kuin jalkapallon EM-pelien aikana, Le Foll sanoo.

– Siitä huolimatta yhden miehen päätös sai aikaan kauhunäytelmän, Le Foll sanoo.

Lähteet: Reuters, AFP