1. yle.fi
  2. Uutiset

Koneurakointia, lampaita, viljelyksiä, vuokramökkejä – Maatilan pitää repiä leipä useasta lähteestä

Tulevaisuus näyttää maatilojen näkökulmasta hyvältä, sanoo Pekkolan tilan isäntä Jani Pekkola Hauholta. Tällä hetkellä monella tilalla on tiukkaa, varsinkin niillä, joilla on pelkkää maataloutta. Pekkola katsookin kauas tulevaisuuteen, jolloin väkimäärä maapallolla lisääntyy ja viljelyalan määrä vähenee. Siellä se kasvu on. Tulevaisuudessa.

luonto
Pekkolan tilan isäntä Jani Pekkola rapsuttaa suomenlammasta. Vanhimmat lampaat ovat siitä mielissään.
Harri Oksanen / Yle

Pekkolan tilalla ei ole jääty pelkästään maatalouden varaan. Yhdeksännessä polvessa tilaa jatkava isäntä Jani Pekkola kasvattaa lampaita, viljelee viljoja ja muita peltokasveja, tekee koneurakointia ja kasvinsuojeluruiskutuksia muille tiloille. Lisäksi on metsää ja muutama vuokramökki.

– Ei ne toivon mukaan kaikki yhtäaikaa kyykkää, naurahtaa Pekkola.

Pekkolan mukaan ammattimaisesti hoidetut maatilat pärjäävät ja harrastajat putoavat nopeasti pelistä pois.

Ihmiset ovat vieraantuneet maaseudusta

Maaseudulla asuu vielä yli puolitoista miljoonaa suomalaista. Väen keskittyminen kaupunkeihin ja niiden liepeille on aiheuttanut sen, että maatilojen elämä ei ole enää tuttua kovinkaan monelle.

– Kyllä se näin on. Kun ei ole omia sukulaisuussuhteita enää maaseudulle ja maatiloille, niin kyllä sitä äkkiä vieraantuu, sanoo Pekkola.

Vieraantumista karkotettiin lauantaina Hämeenlinnan seudun maatiloilla. Avoimet maatilat -tapahtumalla haluttiin antaa ihmisille tilaisuus tutustua nykymaatalouteen. Useat maatilat avasivat ovensa ja kertoivat kävijöille mitä tiloilla tehdään.

Pekkolan tilallakaan ei usein yllätysvieraita näy.

– Ei ihmiset uskalla tulla. Mutta jos kotona ollaan niin mielellään kerrotaan mitä täällä tapahtuu. Tietysti olisi hyvä soittaa ensin niin tiedetään olla kotona, vinkkaa Pekkola.

Lue seuraavaksi