Yhdysvallat Turkille: Esittäkää todisteita Gülenin osuudesta vallankaappaukseen

Yhdysvaltain ulkoministerin John Kerryn mukaan Turkki ei ole vaatinut virallisesti Fethullah Gülenin luovuttamista.

Turkki
Vuonna 2014 julkaistu valokuva Fethullah Gülenista hänen asunnossaan Yhdysvalloissa.
Vuonna 2014 julkaistu valokuva Fethullah Gülenista hänen asunnossaan Yhdysvalloissa.Selahattin Sevi / EPA

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry toivoo Turkin esittävän todisteensa siitä, että Fethullah Gülenillä olisi ollut osuus vallankaappauksessa. Kerry kuitenkin vakuutti, että Yhdysvallat auttaa Turkkia kaikessa tutkinnassa.

Turkin hallitus syyttää kaappauksesta Fethullah Gülenille uskollisia joukkoja. Gülen on presidentti Recep Tayyip Erdoğanin kanssa riitaantunut entinen liittolainen, joka elää maanpaossa Yhdysvalloissa.

Kerryn mukaan Turkki ei ole vaatinut virallisesti Gülenin luovuttamista.

Gülen puolestaan itse kiisti kaiken osallisuutensa perjantain tapahtumiin. Hän sanoi tuomitsevansa vallankaappausyrityksen vahvimmin mahdollisin sanoin.

– Sellaisena henkilönä, joka on kärsinyt useista sotilasvallankaappauksista viiden vuosikymmenen aikana, on erittäin loukkaavaa tulla syytetyksi yhteyksistä sellaisiin. Kiistän kategorisesti kaikki syytteet, Gülen sanoi lausunnossaan.

Aiemmin lauantaina Turkin pääministeri Binali Yıldırım syytti Güleniä terroristijärjestön johtajaksi ja uhkasi Yhdysvaltoja melko suorin sanoin:

– En katso nyt maata, joka suojelee häntä. Jos tämä maa kätkee terroristin, tämä maa ei ole Turkin ystävä, ja se johtaa sotaan Turkkia vastaan, Yıldırım uhkasi.

Lähteet: AFP, Reuters, Itar-Tass