Turkin epäonnistunut vallankaappaus – päivän tapahtumat kootusti

Turkin viranomaiset ovat aloittaneet puhdistukset armeijassa ja oikeuslaitoksessa epäonnistuneen vallankaappauksen jälkeen. Tuhansia on pidätetty tai erotettu viroistaan.

Ulkomaat
Hallituksen kannattajia Turkin lippujen kanssa.
Turkin hallituksen kannattajat riemuitsivat vallankaappausyrityksen epäonnistumisesta Ataturkin lentokentällä Istanbulissa lauantaina.Sedat Suna / EPA

*Joukko Turkin armeijan sotilaita *aloitti myöhään perjantaina vallankaappausyrityksen. Varhain lauantaina alkoi käydä ilmeiseksi, että kaappaus epäonnistui.

Turkin hallituksen mukaan tilanne ei ole vielä ohi, mutta kaikki alueet ovat jo hallituksen joukkojen hallussa.

*Presidentti Erdoğan syyttää *kaappauksesta Fethullah Gülenille uskollisia joukkoja. Gülen on Erdoğanin kanssa riitaantunut entinen liittolainen, joka elää maanpaossa Yhdysvalloissa. Gülen ja hänen edustajansa ovat kiistäneet syytökset ja tuominneet kaappausyrityksen.

Yhdysvallat on vaatinut Turkkia esittämään todisteensa Gülenin osallisuudesta. Virallista luovutuspyyntöä ei Yhdysvaltojen mukaan ole jätetty.

Aamun ja päivän aikana on pidätetty tuhansia sotilaita sekä muun muassa korkea-arvoisen sotilaskomentaja ja perustuslaki-istuimen tuomari. Lähes 3 000 tuomaria on pidätetty viroistaan salaliittoon kuulumisesta epäiltynä.

Yhdysvallat on keskeyttänyt Isisin-vastaiset pommituslentonsa Syyriassa ja Irakissa sen jälkeen kun turkkilaisviranomaiset saartoivat Incirlikin lentotukikohdan. Yhdysvaltain, Naton ja Turkin käyttämä tukikohta sijaitsee Adanan kaupungin lähellä Etelä-Turkissa.

*Aamupäivällä paikoin kuului vielä *hajanaista ammuskelua ainakin Ankarasta. Iltapäivää kohden uusista taisteluista ei enää kerrottu.

Erdoğan on kehottanut kansalaisia kaduille tukemaan hallitusta vielä täksikin illaksi. Lauantain vastaisen yön aikana kaduille kerääntyi kymmeniä tuhansia ihmisiä vastustamaan sotilasvallankaappausta. Erdoğanin AKP-puoluetta äänesti viime syksyn vaaleissa lähes puolet turkkilaisista.

*Turkki harkitsee kuolemanrangaistuksen palauttamista, *sanoo pääministeri Binali Yıldırım. Hänen mukaansa asiasta oli määrä keskustella perustuslakineuvostossa.

Kahdeksan vallankaappausyritykseen osallistunutta upseeria on hakenut poliittista turvapaikkaa Kreikasta. Upseerit lensivät Pohjois-Kreikkaan helikopterilla. Turkki on vaatinut heidän luovuttamistaan pikaisesti.

Lennot Istanbulin kansainväliselle lentokentälle saatiin aloitettua uudestaan iltapäivällä. Monet maat ovat kuitenkin varoittaneet matkustamasta Turkkiin. Suomen ulkoministeriö kehottaa välttämään tarpeetonta matkustamista Turkkiin.

Lähteet: AFP, AP, Reuters